Evenimentul Zilei > Social > Descoperire istorică! Marte este ca un tort format din mai multe straturi FOTO
Descoperire istorică! Marte este ca un tort format din mai multe straturi FOTO

Descoperire istorică! Marte este ca un tort format din mai multe straturi FOTO

Pentru prima dată în istoria omenirii, cercetătorii de la NASA au analizat datele colectate direct de pe structura internă a unei planete, alta decât Pământul.

Misiunea InSight a NASA a analizat în cele din urmă interiorul planetei Marte. Noile date arată că scoarța Planetei Roşii este formată din două sau trei straturi. În lunile următoare, oamenii de știință vor raporta măsurătorile luate și mai adânc pentru a afla noi date despre nucleul și scoarţa de pe Marte.

Robotul InSight aflat pe Marte

O ilustrare a navei spațiale InSight a NASA cu instrumentele sale desfășurate pe suprafața marțiană

Marte este ca un tort

Datorită datelor luate de robotul InSight al NASA, știm acum că Planeta Roșie are probabil o crustă cu trei straturi formată din diferite tipuri de roci stivuite una peste alta ca un tort. Este o descoperire majoră și nu doar pentru că nu a fost făcută până acum – va ajuta probabil și oamenii de știință să înțeleagă mai bine ca niciodată modul în care Marte s-a format și a evoluat în timp.

Robotul InSight s-a străduit să adune probe de pe suprafața lui Marte şi a reuşit

Robotul a fost dotat cu instrumente extrem de avansate pentru a putea studia interiorul planetei. În acest caz, a putut măsura modul în care diferite tipuri de unde seismice trec prin sol ajutând la aflarea grosimii fiecăruia dintre straturile lui Marte și compoziția lor, în același mod în care oamenii de știință studiază cutremurele pe Pământ.
„După ce am studiat mai mult de 480 de cutremure, avem suficiente date pentru a începe să răspundem la unele dintre aceste mari întrebări”, a declarat Bruce, cercetător NASA și investigator principal InSight.

Marte are cu aproximaţie trei straturi între 20-30 de kilometri

Pe baza acestor înregistrări de cutremure, datele de la InSight sugerează că scoarța lui Marte are două sau trei straturi care, combinate, au o grosime de 20 sau 37 de kilometri. Este mult mai groasă decât scoarța Pământului sub oceane, dar considerabil mai subțire decât scoarța continentală a Pământului.

Este încă multă treabă de făcut pentru a determina cum arată straturile de pe Marte – dar pe baza a tot ceea ce știm despre planetă, modelul pe trei niveluri are un sens, a declarat cercetătorul pentru revista Nature.