Evenimentul Zilei > International > DER SPIEGEL: Kim Jong-un îi conferă mai multă putere surorii sale
DER SPIEGEL: Kim Jong-un îi conferă mai multă putere surorii sale

DER SPIEGEL: Kim Jong-un îi conferă mai multă putere surorii sale

Președintele Coreei de Nord, Kim Jong-un, deține autoritatea absolută, însă, potrivit serviciului secret de informații al Coreei de Sud, liderul nord-coreean tocmai a transferat anumite segmente ale afacerilor de stat către sora sa și către cadre de partid.

Într-un briefing informal desfășurat în parlamentul nord-coreean, Kim Yo-jong a fost numită „liderul de facto numărul doi”, a raportat agenția de știri Yonhap, citând declarații ale parlamentarilor.

În ultimii ani, sora mai mică a „liderului suprem” a fost responsabilă de politica față de Coreea de Sud și față de SUA. Cu toate acestea, președintele Kim Jong-un nu a ales ca potențial succesor nici pe ea, nici pe un altul.

Prin delegarea autorității privind afacerile de stat, Kim Jong-un ar urma să fie scutit de neplăceri cotidiene și de „blamarea pentru eșecurile sale politice”.

„Liderul suprem deține încă autoritatea absolută, dar o parte din aceasta a fost treptat înmânată altora”.

Modul în care serviciul secret din Coreea de Sud a ajuns să dețină această informație rămane neclar, având în vedere că în Coreea de Nord regăsim una dintre cele mai puternice politici izolaționiste. Din cauza programului său de dezvoltare a armelor nucleare, statul nord-coreean este supus unor sancțiuni severe din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Kim Yo-jong, în vârstă de aproximativ 32 de ani, a reprezentat de-a lungul anilor un consilier influent pentru fratele său. În luna martie a acestui an, în calitate de oficial al partidului, Kim Yo-jong a dat pentru prima dată propria declarație politică, răspunzând cu atacuri verbale la criticile Coreei de Sud în ceea ce privește noile teste cu rachete realizate în Coreea de Nord.

Potrivit rapoartelor, vicepreședintele comisiei pentru afaceri de stat din Coreea de Nord, Pak Pong Ju, și noul premier, Kim Tok Hun, controlează acum sectorul economic.

Două cadre de partid aparținând serviciului militar ar fi primit, de asemenea, mai multă autoritate.

Sursa
Traducerea: Vera Ștefan, RADOR