Evenimentul Zilei > International > DEPARTAMENTUL de STAT al SUA rămâne fără echipa de management, după ce patru diplomați importanți au decis să DEMISIONEZE
DEPARTAMENTUL de STAT al SUA rămâne fără echipa de management, după ce patru diplomați importanți au decis să DEMISIONEZE

DEPARTAMENTUL de STAT al SUA rămâne fără echipa de management, după ce patru diplomați importanți au decis să DEMISIONEZE

Patru diplomați importanți din SUA au demisionat, miercuri, din posturile lor de conducere a Departamentului de Stat, anunță presa americană. Este aproape un exod în masă a oamenilor cu experiență, care nu vor să rămână în instituție, în regimul Donald Trump, scrie Washington Post.

Secretarul de Stat Rex Tillerson se afla chiar în sediul Departamentului, în cadrul unor întâlniri, pentru a se acomoda cu noua funcție. Urma să fie numit numărul doi în Afacerile Externe, după ce subsecretarul pentru management, aflat în acel post de mult timp, Patrick Kennedy a plecat.

Kennedy care conducea departamentul respectiv de 9 ani s-a implicat activ în procesul de tranziție, sperând să-și păstreze poziția. Apoi, brusc, el și alți trei oficiali de top au demisionat neașteptat, au confirmat patru oficiali ai Departamentului de Stat pentru Washington Post.

Este vorba despre asistentul pentru administrație al secretarului de stat, Joyce Anne Barr, asistentul secretarului de stat pentru Afaceri Consulare, Michele Bond, și ambasadorul Gentry O. Smith, directorul Birroului pentru Misiuni Străine. Toți sunt diplomați de carieră, nu au fost numiți politic în acele posturi și au lucrat atât în timpul administrațiilor republicane, cât și a celor democrate. 

Kennedy se va retrage din funcție la finalul lunii, ceilalți vor primi noi posturi în cadrul Serviciului Extern. 

În plus, asistentul secretarului de Stat pentru securitate diplomatică, Gregory Starr, s-a pensionat în 20 ianuarie, iar directorul Biroului pentru Operațiuni de peste Mări, Lydia Muniz, a plecat în aceeași zi. 

Pare că operațiunea de „curățare” a conducerii Departamentului extern, care are de-a face cu managementul personalului, este aproape completă.

 „Este cea mai masivă serie de demisii și plecări din memoria instituției, pe care și-o poate aminti cineva și va fi extraordinar de dificil de înlocuit tot mecanismul”, spune David Wade, care a fost șeful personalului în timpul secretarului de Stat John Kerry. „Expertiza departamentului în securitate, management, administrație și poziții consulare sunt foarte greu de înlocuit și foarte greu de găsit în sectorul privat”, a spus el. 

Mai mulți angajațicu vechime din birourile regionale ale Departamentului de Stat și-au părăsit posturile sau au demisionat după alegeri. Dar lipsa managerilor este importantă pentru că este nevoie de oameni cu experiență și care cunosc birocrația de la Washington. „Securitatea diplomatică, afacerile consulare nu sunt ocupații care există oriunde, oricând, în afara departamentului și este nevoie de un proces de învățare, care ia timp, pentru că uneori aici problemele sunt de viață și moarte”, a explicat Wade.