Evenimentul ZileiJustitieDecizia luată de ÎCCJ în dosarul deputatului Adrian Gurzău

Decizia luată de ÎCCJ în dosarul deputatului Adrian Gurzău

Decizia luată de ÎCCJ în dosarul deputatului Adrian Gurzău
Contestația DNA de arestare preventivă pe numele deputatului Adrian Gurzău a fost respinsă miercuri de Instanța Supremă, ca fiind nefondată. Gurzău rămâne astfel sub control judiciar. Decizia magistraților este denitinivă.

Adrian Gurzău este pus sub acuzații de trafic de influență legat de favorizarea societății Carpatica Asig.

În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noirmbriw 2015, Angela Toncescu, membru și președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA, i-a promis lui Adrian Gurzău întocmirea unui contract de prestări servicii între o firma pe care acesta o administra și SC Carpatica Asig SA, se arată în rechizitoriul DNA.

Contractul, încheiat în data de 2 noiembrie 2015 avea ca obiect furnizarea unor servicii specializate de relații cu clienții de către firma sub admnistrarea lui Gurzău, pe o perioadă minimă de cinci ani.

"Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de SC Carpatica Asig SA lunar, iar pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului ar fi fost de 4.000 de euro + TVA, pe fiecare lună. Așadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro + TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru SC Carpatica Asig SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute", susțin procurorii DNA.

Ca urmare a înțelegerii cu Angela Toncescu, începând cu 8 aprilie 2015, până în data de 14 martie 2016, deputatul Adrian Gurzău a susținut că-și exercită influența de care se bucura în fața unor membri din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară.

Influența sa ar fi constat în manipularea votului din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de numire a Angelei Toncescu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA și pentru ca aceasta să nu fie trasă la răspundere pentru nereguli descoperite în activitatea sa anterioară.

"Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, și-a traficat influența asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a SC Carpatica Asig SA, deși, prin adresa Direcției de supraveghere și control — Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvență a SC Carpatica Asig SA", mai spun procurorii.

 


Accesează: