Editura Evenimentul si Capital

DE UNDE va avea ministrul Finanţelor BANI pentru toate majorările salariale şi de pensii

Ministrul Finantelor spune ca nu va mari taxele
Autor: | | 2 Comentarii | 611 Vizualizari

Prevederile programului de guvernare reprezintă normă legală şi în acest moment nu se pune problema renunţării la vreuna dintre măsurile anunţate, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, subliniind că este total exclusă varianta introducerii de taxe noi sau de creştere a taxelor.

“Măsuri noi cu siguranţă vor exista, dar vor fi doar cele care nu generează o înăsprire a fiscalităţii, iar introducerea de taxe noi sau creşterea de cote de taxe este o variantă total exclusă", a spus ministrul Finanţelor, la un post tv, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat, de asemenea, că majorarea cu 20% a salariilor în administraţia publică locală şi cu 50% a celor pentru angajaţii din domeniul artistic este prevăzută în proiectul de buget pe 2017. Ministrul Finantelor a menţionat, totodată, că, în ceea ce priveşte măsurile legate de pensii, aceste norme se regăsesc deja în Monitorul Oficial de săptămâna trecută.

Fondurile europene, de bază

Pe de altă parte, ministrul a mai declarat că are garanţia că 2017 va însemna intrarea a 21 de miliarde de lei din fonduri europene, atât pe proiectele fazate din exerciţiul financiar precedent, cât şi din încasările exerciţiului curent.

"Fondurile europene au fost un eşec total în 2016. Aseară, am avut o discuţie la Ministerul Dezvoltării şi al Fondurilor Europene şi toată lumea era foarte mulţumită de concluzia la care ajunseseră. Dânşii au garanţia că anul 2017 va însemna 21 de miliarde de lei fonduri intrate de la Uniunea Europeană pe programele europene, vizând atât proiectele fazate din exerciţiul financiar precedent, cât şi încasări din exerciţiul curent pe fonduri europene. Sunt două surse foarte importante pe care mizăm în construcţia acestui buget şi vom fi foarte riguroşi în urmărirea lor în execuţie", a precizat ministrul Finanţelor.

Eliminarea formularului 088

Pe de altă parte, şeful de Finanţe a afirmat că din punct de vedere al creşterii ratei de colectare, care este o altă sursă importantă ce trebuie valorificată, au fost luate deja măsuri la nivelul ANAF, una dintre acestea fiind anularea "controversatului" formular 088 referitor la înregistrarea în scopuri de TVA a firmelor.

"S-a observat că ieri au fost deja două schimbări în viaţa ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală n.r). S-a schimbat conducerea ANAF, iar prima măsură adoptată a fost anularea controversatului formular 088. Ce semnal vrem să transmitem mediului de afaceri? Acela că inspecţia fiscală va trece într-o altă paradigmă. Nu vrem să mai privim contribuabilii ca fiind potenţiali evazionişti. Un contribuabil pe care îl privim în ochi prima dată, îl cotăm la 100 de puncte. Pe măsură ce comportamentul lui dovedeşte că ne-am înşelat atunci va fi depunctat şi când el scade în rating sub o anumită limită, atunci fiscul se va manifesta mai riguros în relaţia cu el. Pentru ceilalţi care au 100 de puncte devine foarte importantă componenta de prevenţie a activităţii inspectorului fiscal, componenta de asistenţă fiscală, în sensul că noi vom dezvolta instrumentul consultantului fiscal, care vrem să fie ca o interfaţă între contribuabil şi fisc. Deci, toate acestea vor mări gradul de conformare voluntară şi, cu un efort de administrare mai mic decât s-a făcut până acum, vom o avea o creştere a ratei de colectare", a explicat Ştefan.

ANAF a anunţat vineri că formularul 088, referitor la înregistrarea în scopuri de TVA a firmelor, va dispărea începând cu data de 1 februarie 2017. Formularul 088 "Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA" a fost introdus în vara anului 2015, a fost simplificat la jumătatea anului trecut, prin reducerea numărului de întrebări de la 20 la 13 şi a numărului de seturi de documente de la 8 la 3 şi a intrat în vigoare în formă modificată de la 1 iulie 2016.

Sigur faci aceeasi greseala! Cum se fierb ouale pentru a le vopsi de Paste! Ce nu stiai!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI