De necrezut! Cu cât se vinde porumbul fiert pe plajă, la mare
- Mihai Soica
- 1 iulie 2023, 21:26
Începând cu data de 1 iulie 2023, hotelierii de pe litoral au majorat tarifele la cazare și la masă, pentru turiști, cu 20 la sută. După aceste majorări de prețuri au urmat și altele. Mulți turiști spun că există o mare ”scumpete”, și că nici nu te poți apropia de anumite produse.
În prima zi de plajă din iulie, turiștii aflați pe litoral au putut să constate că prețurile au crescut semnificativ peste tot. Un șezlong nu îl mai poți închiria fără minimum 50 de lei.
De asemenea, vânzătorii ambulanți au majorat și ei prețurile, astfel că un porumb fiert a ajuns să coste zece lei, fapt ce îi nemulțumește profund pe turiști.
„Dacă suntem patru și luăm patru porumbi fierți vom plăti 40 de lei. Asta înseamnă masa de prânz pentru unul dintre noi. Este foarte mult”, a comentat un turist din Iași, aflat pe o plajă din Mamaia.
Un alt turist, din Timișoara spune că negustorii ambulanți procedează la fel ca și administratorii de hoteluri și restaurante de pe litoral, măresc prețurile pentru o maximizare a profitului.
„Un porumb fiert se vinde cu un leu. Cred că dacă mergi cu sacul, iasă și mai ieftin. Cum să ceri de zece ori mai mult decât face”, a declarat turistul.
La Dăbuleni, un porumb fiert costă un leu
Trebuie spus că în România, tot mai mulți fermieri cultivă porumb dulce timpuriu. Acesta ajunge la maturitate în această perioadă, fiind cumpărat de rețelele de negustori ambulanți care acționează în stațiunile de pe litoral.
La Dăbuleni, județul Dolj, fermierii nu mai cultivă pepeni verzi, așa cum făceau cândva și au trecut pe producția masivă de porumb dulce timpuriu. Localnicii de aici susțin că afacerea este mult mai profitabilă, munca lor fiind mai puțină, deoarece cumpărătorii vin și iau producția direct de pe câmp.
Pe OLX au apărut deja anunțuri cu porumb dulce de Dăbuleni, care se vinde cu prețuri cuprinse între 1.4 lei și 2 lei. La cantități mari cumpărate, prețul maxim de vânzare ajunge la un leu.
De asemenea, specialiștii în sănătate publică susțin că turiștii se pot îmbolnăvi grav și pot dezvolta toxiinfecții alimentare severe ca urmare a condițiilor neigienice în care este fiert acest porumb dulce.