Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > De ce vor ajunge Pavel Abraham şi Dan Voiculescu cei mai mari duşmani ai clanului Bercea
De ce vor ajunge Pavel Abraham şi Dan Voiculescu cei mai mari duşmani ai clanului Bercea

De ce vor ajunge Pavel Abraham şi Dan Voiculescu cei mai mari duşmani ai clanului Bercea

Scandalul Bercea Mondial – Mircea Băsescu rămâne foarte ciudat din pricina faptului că nici acum nu am putut vedea înregistrarea video completă a discuţiei din care a mediatizat bucăţi generalul Pavel Abraham. Înregistrarea completă ne spunea dacă banii recunoscuţi erau daţi cu împrumut sau erau plata pentru trafic de influenţă.

Acum avocat al clanului Bercea Mondialu, fostul şef al Poliţiei Române va ajunge cel mai mare duşman al interlopilor după ce aceştia vor constata ca au avut numai de pierdut de pe urma modului în care Pavel Abraham i-a folosit ca muniţie pentru propaganda lui Dan Voiculescu. Felix va ajunge şi el duşmanul de moarte al clanului interlop.  

Se fac foarte multe speculaţii şi scenarii legate de acest caz, dar există câteva informaţii certe care pot contura un deznodământ aproape sigur.

Este recunoscut de clanul Bercea, dar şi de Mircea Băsescu faptul că acesta a încasat 250.000 de euro, dar nu e cert scopul pentru care s-au dat aceşti bani.  Apărarea lui Mircea Băsescu spune că era vorba de un împrumut, în timp ce clanul Bercea susţine că a dat 600.000 de euro pentru trafic de influenţă. Mircea Băsescu spune că 350.000 de euro au rămas la asociatul său, Marian Căpăţână.

Asadar există o certitudine cu privire la suma de 600.000 de euro, din care clanul Bercea a recunsocut public că a primit 315.000 de euro.

Celebra Izaura a declarat ”reporterului” Dan Diaconescu, în direct, pe RTV, că Mircea Băsescu i-a returnat 205.000 de euro şi Marian Căpăţănă 110.000, motiv pentru care mai pretinde 280.000 de euro.

Nu ştim dacă banii sunt un împrumut sau plata traficului de influenţă, pentru că nu a fost nici acum prezentată înregistrarea video completă, needitată/tăiată/prelucrată a discuţiei din biroul lui Mircea Băsescu.

Nu ştim care este ordinea corectă a bucăţilor servite de generalul Abraham lui Dan Voiculescu drept muniţie pentru linşajul pus la cale de Felix în acest caz.

Avem însă certitudinea că Justiţia a decis arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu pentru trafic de influenţă.
Astfel, cei 600.000 de euro în discuţie devin cert proprietatea statului, pentru că legea prevede confiscarea lor.

Dacă Justiţia va decide în formă definitivă că s-a comis un trafic de influenţă, aşa cum au livrat publicului acest subiect generalul Abraham şi Dan Voiculescu, deznodământul pentru clanul Bercea este cel mai rău cu putinţă: vor pierde cei 600.000 de euro şi vor încasa pedeapsa maximă pentru şantaj.

Două elemente cheie, pe care Abraham nu le-a explicat clanului Bercea, vor determina acest deznodământ cert.
Legea spune că banii folosiţi în comiterea infracţiunii de trafic de influenţă sunt restituiţi celui care plăteşte, numai dacă acesta anunţă autorităţile înainte să plătească banii. Există chiar şi sentinţe ale instanţelor în acest sens.  

Un exemplu este Decizia Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie numărul 2083, din 25 martie 2005.

In cazul infracţiunii de trafic de influenţă prevazută, suma de bani pretinsa de inculpat nu este supusă confiscării, dacă a fost folosită pentru prinderea în flagrant delict a inculpatului si, ulterior, restituită denunţătorului, fapta fiind denunţată organului de urmărire penală inainte de sesizarea acestuia cu privire la savarşirea infracţiunii de trafic de influenţă”, se arată în Decizie.

Aşadar, cei 600.000 de euro sunt de drept ai statului şi se vor recupera de la cei implicaţi în comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.

Dacă Mircea Băsescu este găsit vinovat, statul va lua 310.000 de euro de la clanul Bercea şi 290.000 de euro de la Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână. Dacă aceştia nu au banii, li se vor scoate bunurile la vânzare. E inevitabil.

Generalul Pavel Abraham a lăsat să scape, la RTV, o declaraţie care duce la concluzia că viitorul duşman de moarte al clanului Bercea nu a explicat aceste lucruri clienţilor săi. Nu putea să o facă pentru că astfel aceştia nu erau de acord să se lase folosiţi în campania de denigrare a lui Dan Voiculescu împotriva preşdintelui şi mai ales împotriva şefului DNA şi preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.  

Aflat în direct la RTV, cu piranda Izaura lângă el, Pavel Abraham a lăsat să-i scape public modul în care a fraierit clanul Bercea să se lase folosit în campania de denigrare de la Felix TV. Abraham a spus că cei 600.000 de euro se vor returna clanului interlop, pentru că familia Barcea a depus denunţ pentru trafic de influenţă.

E greu de crezut că Pavel Abraham e atât de incompetent şi prost ca avocat ca să nu ştie bine că denunţul depus după comiterea faptei şi plata banilor nu poate determina returnarea sumei.

Eu cred că Abraham ştia asta, dar şi-a minţit clienţii pentru a putea să-i servească pe tavă cozilor de topor ale lui Dan Voiculescu. Dulăii lui Felix primiseră comanda să linşeze persoanele publice responsabile (în mintea mogulului) pentru condamnarea pronunţată déjà şi mai ales pentru pe care ştie că nu mai poate să o evite.

Faptul că cei 600.000 de euro sunt ai statului determină şi al doilea deznodământ cert pentru clanul Bercea, din dosarul de şantaj.

Fiind vorba de bani care se confiscă prin lege după comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, orice acţiune a clanului Bercea de recuperare a lor este echivalentă cu încercarea dobândirii unui ”folos injust”.

O simplă lectură a articolului privitor la şantaj, din Codul Penal, ne lămureşte ce se va întâmpla.

Santajul:

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Ameninţările ”darea în vileag” a traficului de influenţă, pentru dobândirea banilor în mod injust, alături de flagrantul organizat de DNA, transformă într-o certitudine condamnarea clanului în dosarul de şantaj.

Când a vorbit despre şantaj, gâdele lui Voiculescu nu a prezentat pe post transcrierile cele mai importante din discuţiile înregistrate pentru a nu afla clanul Bercea cât de gravă e situaţia.

Iată pasajele cu ameninţările clare, rostite de ginerele lui Bercea Mondial:

„Că te-oi face acum să nu mai fii bun toată viața ta”

„Nu-ți dai tu seama… ce s-ar întampla în țara asta? Că tu banii pe care mi… i-ai luat de la mine, i-ai dat și lu’ frati-tu.
Păi, îți dai seama ce faci?…… bă nenicule, nu-ți dai seama ce faci?

La toate televiziunile acuma… de la București mă duc. De nu te-oi face de râs… în toată țara asta …să audă pe tot globul…ai văzut că nu erau bani…. să-l scapi”.

Scandalul public generat pe această temă de Dan Voiculescu, în cârdăşie cu Abraham, produce efecte extrem de grave asupra celui şantajat. Din toate aceste motive, condamnările anterioare ale celor implicaţi în şantaj conturează certitudinea că pedeapsa va fi în zona maximă de şapte ani de închisoare.

Momentul în care clanul Bercea se va vedea cu mai mulţi ani grei de puşcărie şi fără bani este clipa când Abraham şi Felix devin duşmanii de moarte ai interlopilor şi noi vom afla detalii savuroase despre acest caz.