Evenimentul Zilei > Politica > De ce a refuzat Marcel Ciolacu funcția de vicepremier. Mutare de ultimă oră a liderului PSD
De ce a refuzat Marcel Ciolacu funcția de vicepremier. Mutare de ultimă oră a liderului PSD

De ce a refuzat Marcel Ciolacu funcția de vicepremier. Mutare de ultimă oră a liderului PSD

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu va ocupa funcția de vicepremier, ci își își va depune, marți, candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor. Același lucru se va întâmpla și la Senat, unde șeful PNL, Florin Cîțu, va candida pentru şefia instituției.

„Mâine (marţi- n.r.) îmi voi depune candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor, pentru că se conturează o majoritate. Am înţeles că şi domnul Florin Cîţu își va depune candidatura pentru şefia Senatului. Procedura democratică oriunde în lume, când ţi-ai perdut majoritatea care te susţine, îţi dai demisia”, a afirmat Marcel Ciolacu”, a afirmat luni, Marcel Ciolacu.

Această funcție de la Camera Deputaților este vacantă după demisia lui Ludovic Orban și este ocupată, interimar, de social-democratul Sorin Grindeanu, propus vicepremier si ministru al Transporturilor.

Liderul social-democraților a precizat că decizia de a nu ocupa funcția de vicepremier a fost luată în cadrul discuțiilor cu proprii colegi.

„Este o decizie pe care am luat-o împreună cu colegii mei, am avut azi discuții și să merg în Guvern… Mâine îmi voi depune candidatura pentru șefia Camerei Deputaților” a anunțat luni, Marcel Ciolacu.

Florin Cîțu își depune candidatura la șefia Senatului

Funcția de președinte al Senatului va fi preluată de către Florin Cîțu după negocieri ale liberalilor cu propriul șef de partid pentru a-l convinge să renunțe la o nouă nominalizare pentru funcția de premier.

„Am înțeles că și Florin Cîțu își va depune candidatura pentru Senat”, a afirmat Ciolacu.

Liderul PSD a spus că se așteaptă ca președintele Senatului, Anca Dragu, să demisioneze: „Procedura democratică este ca atunci ca atunci când ai pierdut majoritatea, îți depui demisia”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, la Palatul Cotroceni, că a acceptat propunerea majorității formate de PNL, PSD, UDMR și minorități ca Nicolae Ciucă, senator liberal, să formeze un nou Guvern.

Senatorul PNL Nicolae Cică a fost desemnat pentru a doua oară, de șeful statului să formeze un nou Guvern, însă de această dată, cu susținerea majorității parlamentare, și nu un Executiv minoritar PNL – UDMR – minortități naționale, cum era mandatul anterior, la care a renunțat.