După câţiva ani de la acele teribile zile, victima a găsit curajul de a face publică povestea sa. Daniel a mărturisit cotidianului britanic, cum a fost obligat să practice diferite acte sexuale cu mama vitregă, în afara vizionării de filme pornografice. Faptele s-au petrecut la Bracknell, în Berkshire, aproape de Londra. La 16 ani, Daniel a părăsit oraşul după despărţirea de tată şi de tovarăşa lui de orgii. A plecat să trăiască la Weymouth, dar aici a suportat noi violenţe din partea unui pedofil care a fost apoi arestat.

Poliţia a putut acţiona împotriva tatălui şi a mamei vitrege a lui Dowling abia după 2015 când Daniel a reuşit să-şi înregistreze tatăl în timp ce amintea violenţele la care l-a supus în anii '90. Bărbatul a fost astfel condamnat la 5 ani închisoare, în timp ce mama vitregă va sta ascunsă bine, 8 ani.

La tribunal, tatăl a confirmat justificarea-şoc: ''Am încercat să-l călăuzesc în direcţia bună, fiindcă avea tendinţa să fie gay''. Daniel Dowling îşi aminteşte acele triste întâmplări: ''Mama vitregă m-a atacat violent de mai mult de zece ori în anii aceia de coşmar. Tata avea sarcina să mă protejeze, dar el mi-a furat inocenţa şi mi-a distrus copilăria. Nu voi putea  niciodată să trec peste acele momente'', titrează thesun.