Evenimentul Zilei > Actualitate > Dan Grigore Adamescu. Biografia neromanțată a unui mogul de presă
Dan Grigore Adamescu. Biografia neromanțată a unui mogul de presă

Dan Grigore Adamescu. Biografia neromanțată a unui mogul de presă

Dan Grigore Adamescu a murit într-o rezervă a unui spital privat, unde era internat pentru mai multe afecțiuni cronice, sub paza gardienilor de la penitenciarul Jilava unde fusese încarcerat, în urma unei condamnări la patru ani și patru luni de închisoare

Afaceristul Dan Grigore Adamescu s-a născut pe 20 septembrie 1948, în satul Vaideei, județul Vâlcea. În 1971, după ce a absolvit Academia de Studii Economice din București, s-a angajat la o consignație. O tumoare neoperabilă în România i-a deschis porţile spre Occident, mai precis spre Germania Federală. Revoluţia din ‚89 l-a prins în Germania. Acolo, în decursul a 11 ani, a reuşit să pună pe picioare un business de zeci de milioane de mărci.

Intrarea pe piața noastră

Firma pe care a ridicat-o de la zero avea 40 de filiale, fiind, în 1989, reprezentant exclusiv pentru Europa Centrală şi de Est al producătorilor JVC, Seiko şi Panasonic. În anul 1989, firma sa avea vânzări anuale de 60 de milioane de mărci germane şi un profit net de 12 milioane. Începerea unei afaceri în România a fost o întâmplare. A adus în țară un stoc de 20.000 de televizoare. Astfel s-a născut MegaVision care, după numai un an, avea o cotă de piaţă de 14%.

România liberă

Din 1991 şi până în prezent, Adamescu a reuşit să creeze în România un imperiu, de la asigurări şi hoteluri, până la media şi construcţii. În anii ’90, a devenit proprietarul unei cote importante la cotidianul România Liberă, dar pentru scurt timp, întrucât participaţia îi este diminuată repede. A revenit, însă, în 2004, când a preluat un pachet de acţiuni al societăţii „R”, care publică România Liberă.

Pokerul, pasiunea unui miliardar

Pasiunea sa a fost pokerul. Era un obişnuit al turneelor organizate în marile cazinouri din Europa. Dar și în cazinourile autohtone unde obișnuia să rezerve câte o masă de poker doar pentru el. Omul de afaceri spunea că pokerul este doar o distracție şi că nu s-a gândit vreodată să câştige bani din acest joc.

Copiii săi, divorțul și partajul

Familia Adamescu are doi băieţi. Dacă Rani Adamescu, fiul adoptiv, din a doua sa căsătorie, a fost mai mereu în atenţia presei tabloide, Alexander a fost mult mai discret. Lui Rani, Adamescu i-a cedat administrarea Hotelului Rex din Mamaia. Celălat fiu este implicat în conducerea unor divizii din grupul deţinut de familia Adamescu. Ulterior arestării sale, Dan Grigore Adamescu a divorțat de Carmen, a doua sa soție.

A murit într-un spital privat

Adamescu a murit într-un spital deși se afla, oficial, în spatele gratiilor. Omul de afaceri a fost reținut, în iunie 2014, pentru infracțiuni de corupție. La doar un an de la primul mandat de arestare, în februarie 2015 instanța îl condamnă la șase ani de închisoare. Ulterior, Curtea Supremă decide, în mai 2015, că trebuie să execute o pedeapsă de patru ani și jumătate. Este încarcerat la penitenciarul Rahova și apoi mutat la Jilava. În septembrie 2016 este trimis de urgență la spitalul Floresca și apoi internat și operat la o clinică particulară. Din cauza problemelor cu o bacterie, stafilococul auriu, în noiembrie anul trecut, a fost intubat. (Ramona Feraru)