Liderul PLUS atrage atenția că, deocamdată, anunțul că în România va fi Stare de urgență a stârnit multă panică, iar oamenii nu ştiu la ce să se aştepte.

„Această decizie ar trebui să asigure coordonarea eforturilor administrative, de reacţie rapidă în sistemul de sănătate, de ordine publică menite să reducă răspândirea virusului, să permită statului să intervină şi să identifice soluţii rapide crizei cu care ne confruntăm”, a arătat europarlamentarul, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Cioloș a amintit că, în contextul răspândirii noului coronavirus, există „un nivel european de decizie, ajutor, coordonare şi bune practici care pot testa solidaritatea între state şi mobiliza mijloace comune de finanţare de urgenţă”. Printre altele, Dacian Cioloş a menţionat măsurile luate de Comisia Europeană, pe care Guvernul României le poate accesa în următoarele zile, cum ar fi Iniţiativa de investiţii pentru a răspunde crizei create de Covid-19.

„Această iniţiativă foloseşte în principal banii necheltuiţi din fondurile de coeziune – România poate beneficia astfel de peste 3 miliarde de euro (dintr-un buget de 37 de miliarde de euro, disponibil la nivel european). Banii pot fi mobilizaţi rapid pentru cheltuieli legate de lupta împotriva coronavirusului, pentru sprijinirea sistemului medical (de exemplu, achiziţia de echipamente în spitale, măşti, inhalatoare etc.). Totodată, din aceste fonduri, România poate finanţa capitalul de lucru al IMM-urilor sau crea scheme de ocupare profesională de scurtă durată (adică poate acoperi costurile salariale pentru IMM-urile afectate de criză)”, arată Dacian Cioloș.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE