Evenimentul Zilei > Justitie > Lovitură cruntă pentru DNA. Decizie zdrobitoare a Curții de Apel Brașov. Au fost achitați
Lovitură cruntă pentru DNA. Decizie zdrobitoare a Curții de Apel Brașov. Au fost achitați

Lovitură cruntă pentru DNA. Decizie zdrobitoare a Curții de Apel Brașov. Au fost achitați

Curtea de Apel Brașov a menținut definitiv achitările dispuse în cazul lui Aristotel Căncescu, fost președinte al CJ Brașov și a fratelui acestuia.

Marți, 16 februarie, Curtea de Apel Brașov a menținut definitiv achitările dispuse în cazul lui Aristotel Căncescu, fost președinte al Consiliului Județean Brașov, a fratelui acestuia, Antonin Viorel Căncescu, dar și a omului de afaceri Bogdan Aurelian Rusu, într-un dosar privind presupuse fapte de evaziune fiscală în legătură cu vânzarea a 33 de licențe audio-vizuale, precum și a rețelei unui post de radio.

Decizia Curții de Apel reprezintă o adevărată lovitură pentru DNA Brașov, scriu jurnaliștii de la Lumea Justiției.

Pe fond, Tribunalul Brașov dispusese achitarea inculpatelor pe „fapta nu există” (art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penală) în timp ce Curtea de Apel Brașov a schimbat temeiul in „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

Curtea de Apel Brașov menține achitările în cazul  fraților Căncescu. Minuta CA Brașov.

„Admite apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov și partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov împotriva sentinței penale nr. 172/S din dată de 16.10.2019 a Tribunalului Brașov, pe care o desființează cu privire la temeiul achitării inculpaților.

Rejudecând în aceste limite,

În temeiul art. 16 alin. 1 lit. b cod procedura penală, achită inculpații

– Căncescu Aristotel Adrian pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. a, alin. 3 din legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin 2 cod penal din 1969 (4 acte materiale), art. 5 cod penal.

– Căncescu Antonin Viorel pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. a, alin. 3 din legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin 2 cod penal din 1969 (4 acte materiale), art. 5 cod penal.

– Rusu Bogdan Aurelian pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă complicității prevăzute de art. 26 cod penal din 1969 raportat la art. 9 alin. 1 lit. a, alin. 3 din legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin 2 cod penal din 1969 (4 acte materiale), art. 5 cod penal.

– SC CANARIS SRL pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. a, alin. 3 din legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin 2 cod penal din 1969 (4 acte materiale), art. 5 cod penal.

– SC CANET RADIO SRL pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă complicității, prevăzute de art. 26 cod penal raportat la art. 9 alin. 1 lit. a, alin. 3 din legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin 2 cod penal din 1969 (4 acte materiale), art. 5 cod penal.

Menține restul dispozițiilor sentinței penale apelate. Dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiției a sumei de 2.506 lei, reprezentând două onorarii ale apărătorilor desemnați din oficiu pentru inculpații Căncescu Antonin Viorel și SC CANARIS SRL. În temeiul art. 275 alin. 3 cod procedura penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțată în ședința publică azi, 16.02.2021”.