Evenimentul Zilei > Politica > Curtea Constituțională a Republicii Moldova consideră justificată dizolvarea parlamentului. Maia Sandu poate semna decretul
Curtea Constituțională a Republicii Moldova consideră justificată dizolvarea parlamentului. Maia Sandu poate semna decretul

Curtea Constituțională a Republicii Moldova consideră justificată dizolvarea parlamentului. Maia Sandu poate semna decretul

Curtea Constituțională din Republica Moldova susține ca fiind justificată dizolvarea parlamentului în condițiile crizei cauzate de imposibilitatea formării guvernului. Președintele Republicii Moldova este astfel îndreptățită să semneze decretul de dizolvare a legislativului.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a constatat, joi, că imposibilitatea formării guvernului este o circumstanţă care justifică dizolvarea parlamentului, informează Agerpres, citând presa moldovenească.

Dizolvarea legislativului din Republica Moldova devine posibilă

Astfel, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în drept să semneze decretul de dizolvare a legislativului. Avizul este definitiv şi nu poate fi supus niciunei căi de atac.

Luarea de poziție a Curții Constituționale a Republicii Moldova oferă șansa președintelui Maia Sandu de a restabili normalitatea într-un anumit orizont de timp și de a pune capăt unei crize care s-a perpetuat deosebit de mult. Șansa Republicii Moldova de a evita o criză de lungă durată și de a-și contura mai bine orientarea occidentală ar putea fi concretizată în următoarea perioadă.

Criza parlamentară este constatată în Republica Moldova de mai multe luni. Încă din luna martie 2021, președintele statului moldovean de peste Prut a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului.

Maia Sandu, un simbol al democrației moldovene și un exponent al orientării europene a Republicii Moldova, spunea că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului. Declarația Maiei Sandu a fost făcută atunci după consultările cu fracțiunile și grupurile politice parlamentare.

”Parlamentul a eșuat să aleagă un guvern din două încercări”

“Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări. Iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de trei luni. Sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului.”, a observat cu regret șeful statului Republicii Moldova.

Totodată, Maia Sandu a declarat, încă de la debutul actualei crize parlamentare, că alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca Republica Moldova.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost deosebit de activă de la învestire, primind vizita mai multor înalți oficiali români și chiar pe cea a președintelui Franței, Emmanuel Macron. De asemenea, România a oferit în două tranșe un ajutor constând în doze de vaccin Republicii Moldova.