Evenimentul Zilei > Actualitate > Cursa contracronometru pentru vaccin. Este realitate. Oxford împotriva coronavirusului
Cursa contracronometru pentru vaccin. Este realitate. Oxford împotriva coronavirusului

Cursa contracronometru pentru vaccin. Este realitate. Oxford împotriva coronavirusului

Brazilia este pregătită să semneze, în această săptămână, un contract pentru a produce un vaccin de studiu dezvoltat de Universitatea Oxford pentru a se feri de noul coronavirus, a declarat marți ministrul interimar al sănătății din această țară, Eduardo Pazuello.

 

Astfel, Brazilia se apropie de producerea vaccinului contra coronavirusului Oxford. Studiile clinice umane în Brazilia pentru potențialul vaccin au început în acest weekend cu 3.000 de persoane în Sao Paulo și Rio de Janeiro.

Ministrul interimar al sănătății, Eduardo Pazuello, a declarat într-o audiere parlamentară că un acord poate fi semnat joi și că în curând ar putea fi încheiat și alte parteneriate cu dezvoltatorii de vaccinuri.

Luna aceasta, monitorul de sănătate din Brazilia, Anvisa, a aprobat studii clinice umane pentru vaccinul potențial, dezvoltate de Oxford și susținute de AstraZeneca Plc.

Brazilia, unde boala este încă răspândită, este prima țară din afara Regatului Unit care începe testarea vaccinului Oxford.

Cercetătorii se așteaptă să lanseze vaccinul până la sfârșitul anului.

Guvernul Braziliei intenționează să realizeze un test de masă care să ajungă la 24% din populația țării, a declarat un oficial al ministerului sănătății în timpul audierii. Mai multe detalii privind planul vor fi lansate miercuri.

Brazilia are peste 1 milion de cazuri de COVID-19 și 51.000 de decese cauzate de virus, scrie Reuters.

În cursa pentru elaborarea unui vaccin anti-COVID-19 au intrat numeroase companii din întreaga lume.  La ora actuală, pe mapamond, se lucrează la 150 de astfel de proiecte. Spre exemplu și compania chineză CanSinoBio a intrat deja în Faza II a studiilor.

La teste participă un număr mare de persoane şi se urmăreşte în ce măsură substanţa este suportată de organism şi dacă produce imunitate. După aceea urmează Faza III, cu un număr şi mai mare de persoane. Abia după absolvirea cu succes a celor trei etape, vaccinul este aprobat şi poate ajunge pe piaţă.