Aleșii românilor din Camera Deputaților și Senat se pregătesc să-și ofere o majorare consistentă a veniturilor. Anunţul a fost făcut de deputatul PND Daniel Fenechiu, care a declarat că se discută despre o majorare a veniturilor parlamentarilor, care ar putea ajunge până la 9.000 de lei pe lună.

Deputatul a declarat, pentru EVZ, că discuţii privind majorarea indemnizaţiilor aleşilor există încă de la începutul anului. „Se discută din ianuarie de o majorare, iar în iulie ne-am trezit cu această ordonanţă (n.r. – privind majorarea salariilor demnitarilor)”, a spus Fenechiu.

Parlamentarii au la dis poziție două variante prin care vor putea să își majoreze idemnizațiile. Prima ar fi ca în momentul în care Ordonanţa privind salariile demnitarilor ajunge în Parlament, aleşii să depună un amendament prin care să fie şi ei incluşi în OUG. „Ordonanţa privind demnitarii va fi o prioritate în septembrie. Putem să depunem un amendament, dar nu este corect faţă de restul bugetarilor”, a declarat, pentru EVZ, Daniel Fenechiu.

O altă variantă, acceptată și de cei din PSD, dar și de liberali, ar fi includerea majorării în Legea salarizării, care urmează să fie depusă în Parlament, în septembrie. „Aceasta ar fi cea mai bună soluţie pentru că nu poţi să măreşti salariile la unii mai repede şi la alţii abia din decembrie sau ianuarie. Nu sunt de acord cu aşa ceva”, a spus Fenechiu.

PSD și PNL, de acord

Atât aleşii Puterii, cât şi cei ai Opoziţiei nu au negat că ar trebui mărite lefurile. „Va fi o creștere în cascadă. Nu se poate ca președintele și vicepreședinții să aibă salarii de 15.000 de lei pe lună, iar parlamentarii să rămână la 5.000. Se va aplica de la 1 decembrie, când salariile vor crește pentru toți bugetarii”, a declarat, pentru EVZ, social-democratul Florin Iordache. Şi liderul deputaţilor liberali, Ludovic Orban, a precizat că salariile trebuie să fie majorate pentru toţi bugetarii: „Trebuie făcută o dezbatere serioasă pe Legea salarizării, pentru ca lefurile să crească de la funcţionarul din administraţia locală, până la primar şi parlamentar”.

Pensii speciale pentru aleși

La jumătatea lunii iunie, parlamentarii au aprobat un proiect de lege prin care și-au mărit pensiile. Astfel, deputații și senatorii vor avea dreptul la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funție de numărul de mandate. Pentru un mandat de parlamentar, pensia este de aproximativ la 1.500 lei, iar pentru trei mandate, indemnizația ajunge la peste 4.000 lei.