Evenimentul Zilei > Social > Cum va arăta certificatul digital COVID. STS a testat platforma IT interconectată la nivelul UE
Cum va arăta certificatul digital COVID. STS a testat platforma IT interconectată la nivelul UE

Cum va arăta certificatul digital COVID. STS a testat platforma IT interconectată la nivelul UE

Testarea de interconectare pentru implementarea certificatelor digitale UE privind COVID a fost realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) cu grupul tehnic de lucru de la nivel european s-a încheiat cu succes.

Anunțul a fost făcut de biroul de presă al instituției printr-un comunicat de presă. Conform sursei citate sistemul informatic dezvoltat de STS va facilita generarea certificatelor digitale UE privind COVID. De asemenea, va permite transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

 

„În cursul zilei de miercuri, 26 mai a.c., potrivit programării stabilite la nivel european, România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale. Testarea s-a realizat în comun cu Letonia”, se arată în comunicatul STS.

STS a realizat infrastructura de comunicații și sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european.

Cum vor arăta certificatele digitate

Aceste certificate digitale UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

„După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2”, se mai arată în comunicatul de presă.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, dar și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citire să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie.