Tranzacţii încheiate pe internet, documente transmise on-line către autorităţile statului şi e-mailuri oficiale sunt doar câteva dintre soluţiile prin care câştigăm timp şi bani datorită tehnologiilor moderne. Ca în toate domeniile, riscul de furt şi fraudă nu este exclus, fiind chiar mai mare pe internet. Specialiştii au găsit rezolvare şi pentru această problemă: semnătura electronică. Este un fel de „buletin virtual“ compus din date electronice de identificare a unei persoane, care se ataşează unui document.

Semnătura electronică prezintă
siguranţă maximă, deoarece se elaborează pe baza unui algoritm matematic complex, aproape imposibil de descifrat.

Documente sigure în hăţişul internetului

Ce putem face dacă avem semnă
tură electronică? În primul rând, firmele pot depune on-line documente pe site-urile unor instituţii de stat cum sunt ANAF, ONRC, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, fără ca responsabilii să piardă timp la cozi. Investitorii la Bursă pot trimite on-line către SSIF-uri ordinele de vânzare sau de cumpărare semnate electronic.

Semnătura digitală poate fi folosită
ca echivalent al celei olografe pentru orice documente: invitaţii oficiale, CV-uri, anunţuri, scrisori, contracte sau simple e-mailuri. În mediul bancar, semnătura electronică garantează securitatea sistemului electronic de plăţi. În curând, operaţiunile de internet banking ar putea solicita autentificarea tranzacţiilor prin această semnătură.

Ne vom semna de pe mobil


Un certificat digital se eliberează
în două-cinci zile şi costă între 50 şi 130 de euro, în funcţie de furnizor şi de condiţiile contractului. După un an, acesta trebuie actualizat, costul reducându-se la jumătate.

Din cei cinci furnizori de servicii
de certificare existenţi pe piaţă, doar doi sunt acreditaţi conform legii. Aceasta le permite celor două companii, DigiSign şi certSIGN, să emită certificate digitale care sunt recunoscute în instanţă fără nicio expertiză suplimentară.

Dacă astăzi dispozitivul special
permite ataşarea semnăturii electronice doar de la un calculator sau laptop, în următorii ani vom asista la transmiterea de informaţii cu semnătură digitală de pe PDA şi telefoanele mobile, ne-a spus Adrian Floarea, directorul de dezvoltare al certSIGN.

Reprezentanţii pieţei de profil
estimează valoarea acesteia la 1-1,5 milioane de euro pentru anul trecut, aşteptându-se la o triplare în 2008. Aceasta deoarece, „pe măsură ce o varietate de noi servicii vor fi disponibile prin mijloace electronice, semnătura electronică va intra în cotidian“, spune Daniel Peştină, director general al DigiSign.

PAŞI


Ce fac pentru a semna documente on-line?

1. Trebuie să vă prezentaţi cu buletinul la o firmă specializată, care are obligaţia să vă confirme identitatea.

2.
Cumpăraţi un dispozitiv securizat, necesar pentru semnătura electronică. Pentru a accesa dispozitivul, veţi introduce un cod PIN, cunoscut doar de dv.

3. Conectaţi dispozitivul securizat la un calculator, printr-un port USB, accesaţi site-ul companiei furnizoare şi completaţi formularul pentru obţinerea certificatului digital. Veţi primi prin e-mail un cod de identificare, care va permite eliberarea acestuia.

4.
Veţi primi un certificat digital care vă atestă dreptul de a semna electronic. Certificatul digital conţine cheia publică şi datele personale şi vă permite să semnaţi documentele electronice.

GRATUIT


Ultima lună de
promoţie la ANAF

Agenţia Naţională de Administrare
Fiscală (ANAF) eliberează, gratuit, certificate digitale, până pe 30 aprilie, după care va înceta să le mai emită. Prin această „promoţie“, conducerea ANAF vrea să convingă mai multe firme să-şi depună declaraţiile on-line, deoarece, până în prezent, foarte puţini agenţi economici au ales această modalitate, din cauză că nu au încredere în sistemul informatic. Începând cu această lună, Fiscul acceptă în toată ţara declaraţiile fiscale depuse on-line care conţin semnătura electronică emisă de furnizorii de semnătură digitală autorizaţi, adică DigiSign şi certSIGN. După un an, când expiră certificatul gratuit de la ANAF, companiile vor trebui să cumpere un nou certificat digital de la un furnizor acreditat.