Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum vor folosi românii certificatele digitale verzi pentru a circula în UE. Detalii de la STS
Cum vor folosi românii certificatele digitale verzi pentru a circula în UE. Detalii de la STS

Cum vor folosi românii certificatele digitale verzi pentru a circula în UE. Detalii de la STS

STS a prezentat noutăți în legătură cu implementarea certificatelor verzi digitale pentru călătoriile din interiorul Uniunii Europene.

Certificatele digitale verzi vor facilita libera circulație în statele din Uniunea Europeană (UE), pe timpul pandemiei de COVID-19. Acestea vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

„Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei”, se arată într-un comunicat de presă al acestei instituții.

Potrivit sursei citate, certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca de pe un portal web securizat. Astfel, fiecare persoană vaccinată împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. Acestea vor putea fi utilizate și în format tipărit, conform comunicatului STS.

În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată o soluție tehnică ce va include o aplicație web pentru generarea certificatelor. De asemenea va fi realizată și o aplicație pentru smartphone (Android), astfel încât să poată fi verificate certificatele.

Ce informații va conține codul QR

Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale. Documentul va fi semnat digital pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul de identitate.

Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țară și europene, urmând ca la final să fie implementate.

STS, implicat în implementarea certificatelor digitale

Până în prezent, termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021.

În luna mai, la nivel european, are loc testarea pentru interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi. România este programată pentru ziua de 21 mai a.c.

STS a transmis, în data de 6 mai a.c., către grupul de suport tehnic de la nivel european certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora. Acestea au fost verificate și validate cu succes de către țările membre.