Evenimentul Zilei > Actualitate > Austria începe testarea certificatului verde digital. Ce date vor fi folosite
Austria începe testarea certificatului verde digital. Ce date vor fi folosite

Austria începe testarea certificatului verde digital. Ce date vor fi folosite

Cetățenii Uniunii Europene vor beneficia de certificate verzi digitale pentru a putea călători mai ușor pe durata pandemiei. Săptămâna trecută, după dezbateri intense, eurodeputații au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19” ar trebui să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult, conform Parlamentului European.

Propunerea legislativă privind cetățenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri, în timp ce propunerea privind resortisanții țărilor terțe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 împotrivă și 70 abțineri.Votul a avut loc miercuri, rezultatele fiind anunțate joi dimineața. Atât Parlamentul, cât și Consiliul sunt acum gata să înceapă negocierile. Obiectivul este de a se ajunge la un acord înaintea sezonului turistic de vară.

În a cet context, Austria și alte câteva țări ale Uniunii Europene participă la prima fază de testare tehnică pentru „Green Pass”. Deoarece statele UE sunt la viteze diferite în implementarea „certificatului verde digital”, „un proiect pilot pentru o conexiune mai rapidă la infrastructura centrală” a fost creat pentru grupul de țări care îl vor testa mai rapid, a anunțat Ministerul Sănătății. Austria aparține acestui grup.

Testul va avea loc în perioada 10-21 mai. „Se folosesc doar date artificiale”, a asigurat ministerul. Scopul este de a „simula verificarea certificatelor emise în alte state membre prin intermediul propriilor soluții sau de a testa funcționalitatea soluțiilor dezvoltate”, inclusiv gateway-ul.

Dacă faza de testare are succes, aceste țări ar putea începe mai devreme – cu condiția ca și condițiile cadrului legal național să fie reglementate, a spus acesta. Operațiunea în întreaga UE ar trebui să fie posibilă de la începutul lunii iunie.

Ce conține certificatul verde digital

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul.

Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, afirmă eurodeputații.

Titularii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului.

Eurodeputații au subliniat de asemenea că, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate și din motive economice, țările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”.

Parlamentul dorește să se asigure că certificatul UE funcționează în paralel cu orice inițiativă instituită de statele membre, care ar trebui să respecte, de asemenea, același cadru juridic comun.

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen), susțin eurodeputații.

Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență.

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, precum va fi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document.

Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE.

Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercita drepturile în materie de protecție a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor.

 

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: