Evenimentul ZileiActualitateCertificatul verde digital va fi implementat în UE. Vaccinarea nu va fi obligatorie. Cum au votat europarlamentarii români

Certificatul verde digital va fi implementat în UE. Vaccinarea nu va fi obligatorie. Cum au votat europarlamentarii români

Certificatul verde digital va fi implementat în UE. Vaccinarea nu va fi obligatorie. Cum au votat europarlamentarii români
Certificatul verde digital va fi implementat la nivelul întregii Uniuni Europene. Majoritatea europarlamentarilor au votat pentru adoptarea acestei măsuri. Dintre reprezentanții români în Parlamentul European, trei au votat împotriva certificatului verde digital: Cristian Terheș, Maria Grapini și Tudor Ciuhodaru. Vaccinarea nu va fi obligatorie.

Certificatul verde digital, cea mai recentă iniţiativă a Comisiei Europene, va urma să fie implementat la nivelul întregii UE. Europarlamentarii au votat miercuri, definitiv, adoptarea certificatului verde digital. Acesta va funcţiona, potrivit autorităților europene, ca un facilitator al călătoriilor.

“Parlamentul European, cu o majoritate de 591 la 86 voturi și 16 abtineri, a votat împotriva amendamentului nr. 11, pe care l-am consemnat și eu, ce prevederea respingerea în bloc a “certificatului verde”. Prin respingerea acestui amendament, “certificatul” va fi implementat la nivelul întregii Uniuni Europene”, a scris Cristian Terheș pe Facebook. 


Vaccinarea nu va fi obligatorie

O parte dintre reprezentanții din Parlamentul European au introdus un amendament care presupune ca certificatul verde digital să nu poată fi folosit drept pretext pentru vaccinarea obligatorie. Amendamentul în cauză a fost adoptat cu 442 voturi pentru, 239 voturi împotrivă și 14 abțineri, potrivit europarlamentarului Cristian Terheș. 

“Am introdus, împreună cu câțiva colegi din ECR, un amendament (nr. 9) care prevede că acest certificat “nu se poate considera că […] stabilește un drept sau o obligație directă sau indirectă pentru persoane sa fie vaccinate”. Cu alte cuvinte, acest amendament stabilește că (certificatul – n.r.) nu poate fi înțeles, interpretat sau folosit ca un pretext pentru vaccinare obligatorie. Prin urmare, nimeni nu poate obliga pe cineva, sub pretextul obținerii acestui certificat, să se vaccineze. Am introdus acest amendament cu gândul că, în cazul în care amendamentul de respingere a certificatului cade, măcar vaccinarea să nu fie obligatorie. 

Acest amendament a fost adoptat cu 442 voturi pentru, 239 voturi împotrivă și 14 abțineri. 

Românii care au votat împotriva acestui amendament, adică, sub pretextul acestui certificat, vaccinarea să fie obligatorie au fost: Avram, Benea, Crețu, Manda, Negrescu, Nica, Plumb, Tudose. Restul românilor au și am votat pentru acest amendament, astfel încât vaccinarea, în interpretarea acestui certificat, să nu fie obligatorie”, a transmis Cristian Terheș.

Reamintim că, pe lângă informații esențiale necesare, precum numele și data nașterii titularului, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin, test, vindecare ori identificator unic, certificatul verde digital va conține și un cod QR, care are scopul de a garanta securitatea și autenticitatea documentului. 


Accesează: