Cum te pot VINDECA fructele puțin mai mari decât un bob de mazăre

Cum te pot VINDECA fructele puțin mai mari decât un bob de mazăre

Cresc în pădurile de foioase și conifere din Europa și Asia. La noi în țară, frăguțele cresc prin fânețe, pe pajiști, prin poieni, la marginea pădurilor, în tufărișuri, fiind răspândite din zonele joase și până în zonele montane. Preferă solurile bogate în humus și nutrienți, umede dar și însorite.

Frăguța, puțin mai mare decât un bob de mazăre, mult mai aromată decât căpșuna, este cunoscută pentru virtuțile vindecătoare încă din antichitate, când medicii romani o recomandau pentru reîntinerirea și purificarea organismului.

Sub formă de praf

În medicina populară, fragul de pădure este considerat o plantă medicinală, frunzele sale fiind apreciate pentru conținutul bogat de vitamina C și tanin. De la fragi se utilizează fructele și frunzele, sub formă de ceai, uscate și amestecate în proporții egale. Rizomii sunt folosiți sub formă de praf. Proprietăți medicinale au și rădăcinile. Preparatele care se obțin din frunzele și rădăcinile fragului sunt: decoctul — cel mai des folosit, infuzia și cataplasmele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fragul de pădure (Fragaria vesca), denumit popular frăguță, frag iepuresc, buruiană de fragi, afrange, franză, pomiță, vărăguță, căpșună de pădure, este o plantă perenă ce aparține de familia rozaceelor. Prezintă un rizom și stoloni. Înălțimea fragului este redusă (până la maximum 20 cm). Frunzele îi sunt, întotdeauna, trifoliate. Majoritatea speciilor de fragi au o mare perioadă de înflorire (mai — iunie) , după cum se menționează pe site-ul ceai-verde.com. Florile sunt mici, albe, plăcut mirositoare. Fructele, comestibile, sunt mici, conice, roșii sau albicioase. Când sunt coapte, fructele au gust dulce-acrișor și o aromă specifică.

Fructele conțin mucilagii, pectine, glucide, vitaminele A, B1, B2, PP și C, acid salicilic, antocianidina, protide, lipide, acizi organici, săruri minerale de potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier și fosfor, potrivit www.plantedevis.ro. Frunzele conțin taninuri elagice, fragarol, cvercetol, cvercitrina, citrol, saruri minerale, ulei volatil, zaharuri, vitamina C, acizi organici (citric, malic).

Sucul de frăguțe are efect terapeutic de excepție, el fiind recomandat, mai ales, în bolile de ficat. Acesta stimulează activitatea ficatului și îl drenează, favorizând regenerarea celulei hepatice, potrivit www.terapiinaturiste.ro