Ciorbă de fasole în bol de pâine. Rețeta originală

Ciorbă de fasole în bol de pâine. Rețeta originală Ciorbă de fasole în bol de pâine. Sursa foto: YouTube

Ciorba de fasole în bol de pâine este una dintre cele mai iubite rețete tradiționale românești. Este sățioasă, aromată și perfectă pentru zilele răcoroase. În plus, servirea în bol de pâine îi dă o notă specială, rustică.

Rețeta este versatilă. Dacă țineți post puteți elimina costița afumată, ciorba va rămâne la fel de gustoasă.

Ciorba de fasole în bol de pâine, printre cele mai iubite preparate tradiționale

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de:

  • 500 g fasole boabe (albă, uscată);
  • 1 ceapă mare;
  • 2 morcovi;
  • 1 rădăcină de păstârnac;
  • 1 ardei gras;
  • 2-3 căței de usturoi (opțional);
  • 200 g costiță afumată sau ciolan afumat;
  • 2 linguri de pastă de roșii;
  • 1 lingură de ulei;
  • Cimbru uscat;
  • Sare și piper după gust;
  • Verdeață proaspătă (pătrunjel sau leuștean);
  • 4 pâini rotunde, mari, cu coaja crocantă (pentru servire);

Cum se pregătește corect fasolea

  1. Puneți fasolea  la înmuiat cu o seară înainte.
  2. A doua zi, scurgeți fasolea și puneți-o la fiert în apă curată.
  3. După ce apa dă în clocot, se aruncă prima apă, pentru a elimina toxinele.
  4. Adăugați apoi din nou apă fierbinte și lăsați fasolea să fiarbă la foc mic.
  5. Între timp taiați mărunt ceapa, morcovii, păstârnacul și ardeiul gras.
  6. Într-o oală mare, puneți uleiul la încins și căliți legumele pentru 5-6 minute, până devin moi.
  7. Adăugați costița sau ciolanul afumat, tăiat bucățele mici, și lăsați-le pe foc pentru alte câteva minute. Afumătura va da ciorbei un gust bogat.
  8. Când fasolea este aproape fiartă, adăugați-o peste legume.
  9. Turnați apă fierbinte cât să acopere toate ingredientele.
  10. Adăugați cimbrul, usturoiul zdrobit și pasta de roșii.

Ciorba se lasă să fiarbă încă 20-30 de minute, până când fasolea și legumele sunt bine fierte.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce ciorba fierbe, pâinile se pregătesc pentru servire.  Când ciorba este gata, se condimentează cu sare și piper după gust. Se adaugă verdeața tocată. Ciorba fierbinte se toarnă în pâinile scobite și se servește imediat.

Rețetă de pâine de casă

Dacă doriți un gust mai autentic puteți opta pentru prepararea pâinii în care v-a fi servită ciorba.

Veți avea nevoie de:

  • 1 kg făină albă;
  • 600 ml apă călduță;
  • 25 g drojdie proaspătă (sau 10 g drojdie uscată);
  • 1 lingură sare;
  • 1 lingură zahăr;
  • 2 linguri ulei de măsline (opțional);
  • Făină suplimentară pentru frământat;
  • Puțină apă pentru uns;

Cum se prepară pâinea de casă

  1. Într-un bol mic, amestecați drojdia cu zahărul și 100 ml apă. Se lasă 10 minute, până când compoziția devine spumoasă.
  2. Într-un bol mare, cerenți făina și adăugați sarea.
  3. Cu ajutorul unei linguri, faceți o adâncitură în făină și adăugați drojdia activată, restul de apă și uleiul (opțional). Se amestecă bine.
  4. Frământați aluatul  pe o suprafață presărată cu făină timp de 10-15 minute.
  5. Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperiți-l cu un prosop de bucătărie și lăsași-l la dospit timp de 1-1,5 ore, până își dublează volumul.
  6. Pentru formarea pâinilor, împărțiți  aluatul în patru părți egale, care se modelează în forme rotunde.
  7. Așezați bilele de aluat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsați-le să crească încă 30 de minute.
  8. Preîncălziți cuptorul la 220°C.
  9. Ungeți pâinicile cu puțină apă și lăsați-le la copt timp de 25-30 de minute, până devin aurii și crocante.
  10. Tăiați un capac deasupra fiecărei pâini și scobiți miezul, lăsând coaja intactă.