Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum dau escrocii atacul la banii de pe card. Ultima hoție – metoda „furculița”
Cum dau escrocii atacul la banii de pe card. Ultima hoție – metoda „furculița”

Cum dau escrocii atacul la banii de pe card. Ultima hoție – metoda „furculița”

Escrocii specializați în metode care le dau acces direct la banii retrași de la ATM-uri au „aranjat” zeci de bancomate din mai multe județe din ţară. Cele mai multe cazuri au fost semnalate la Iaşi, acolo unde hoții folosesc metode de operare precum „fruculiţa" şi „pisicuţa".

Spre exemplu, metoda „furculiţa” a fost explicată într-un rechizitoriu întocmit recent de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Mai exact, escrocii introduc un dispozitiv artizanal tip „furculiţă“ în fanta de eliberare a banilor, care este forțată cu un obiect ascuțit.

Odată introdus, dispozitivul reține prin agățare sumele de bani pe care clienții le solicitau. Astfel, deşi efectuau operațiunile obișnuite, oamenii observau că nu primeau suma solicitată, fiindu-le restituit doar cardul şi, fără să știe că ATM-ul a fost „aranjat”, dădeau vina pe vreo problemă tehnică a bancomatului. În timp ce clienții sesizau problema la bancă, indivizii preluau banii şi se făceau nevăzuți, scrie ralitatea.net.

Metoda „pisicuța” utilizată în lumea largă

Folosind această metodă, patru tineri din Iaşi au reușit să sustragă 1.800 de lei din bancomate. Ei şi-au recunoscut faptele în timpul anchetei.

Ce de-a doua metodă este denumită de anchetatori „pisicuţa” şi constă în montarea unui aparat ce clonează cardurile şi reține PIN-urile, pe ATM. Ulterior, datele clonate de pe cardurile ieșenilor erau trimise unor indivizi din SUA, Peru, Nicaragua, Republica Dominicană sau Indonezia, care se ocupau apoi să efectueze tranzacțiile.

Doi bulgari au fost arestați în Iaşi după ce au furat 20.000 de euro de pe carduri utilizând acest procedeu. Anchetatorii spun însă că pagubele ar putea fi mult mai mari.

Jaf prin aruncarea bancomatelor în aer

Metoda jafului din bancomate, după ce hoţii aruncă în aer aparatele, s-a răspândit în mai multe zone din ţară. Modul de lucru, deși nu e tras la indigo, are la baza câteva similitudini: indivizii actionează rapid, întotdeauna în toiul nopţii, şi se asigură că lasă cât mai puţine indicii. În toate situațiile, autorii au grijă să nu le fie surprinse fețele de nicio cameră de supraveghere instalată în zonele unde dau atacul- fie poartă haine cu glugă, fie își pun cagule, sau chiar acoperă camerele.