Cum circuli corect în sensul giratoriu cu trei benzi. Mulți șoferi se încadrează greșit

Cum circuli corect în sensul giratoriu cu trei benzi. Mulți șoferi se încadrează greșit Bulgaria, cele mai puține sensuri giratorii din Europa. Cum stă România / Sursă Pixabay

Sensurile de circulație creează adesea probleme șoferilor, mulți dintre ei neștiind pe care dintre ele să se încadreze dacă vor să o ia într-o anumită direcție. Situația devine și mai complicată dacă în sens sunt mai multe benzi, iar la ieșire doar una.

Aflați într-un sens giratoriu cu mai multe benzi, mulți dintre șoferi nu știu pe ce bandă să se încadreze, iar de cele mai multe ori blochează circulația pentru a ieși pe unde doresc. Iată cum trebuie să procedezi.

Cum circuli în sensul giratoriu cu mai multe benzi

În primul rând, e util să se cunoască direcția în care duce fiecare bandă de circulație. De asemenea, pentru continuitatea corectă este eficientă numerotarea benzilor înainte de intrarea și la ieșirea din sens. Numerotarea începe de la dreapta la stânga, banda de lângă bordură fiind banda 1, iar cea de lângă axul drumui va fi banda 2 sau chiar 3.

Șoferii trebuie să fie atenți și la marcajele rutiere de pe jos, acestea fiind de ajutor de fiecare dată. Astfel, în absolut orice situație, de pe banda 1 se va putea circula pe direcția înainte sau la dreapta. De pe banda 2 se putea circula pe direcția înainte sau la stânga. De pe banda doi se poate efectua și întoarcerea, adică șoferul să revină din direcția inițială.

Ne puteți urmări și pe Google News

E important ca șoferii să-și păstreze banda de mers cât timp se afla în sensul giratoriu și până la ieșirea din el.

Semnalizarea în sensul giratoriu

Un element care creează probleme este semnalizarea în sensul giratoriu. Așadar, șoferii care intră în sensul giratoriu o vor face mereu cu semnalizare stânga. Mai departe se menține semnalizarea în sens, iar înainte de ieșirea din sens se va semnaliza dreapta.

Excepția intervine în momentul în care șoferul dorește să meargă direct la dreapta. Benzile de circulație vor fi alese înainte de a intra în sensul giratoriu. Benzile sunt despărțite în apropierea acestuia de o linie continuă, ceea ce reprezintă faptul că nu o mai poți schimba pe cea pe care te afli.

Șoferii nu știu pe ce bandă să se încadreze în sensul giratoriu

Pe canalul de YouTube „Instructorul auto” șoferii au fost rugați să răspundă cum ar proceda la circulația în sensul giratoriu cu trei benzi, dar cu o singură ieșire. După ce li s-au prezentat mai multe situații, șoferii au precizat:

„Banda 1 pentru a vira la dreapta, banda 2 pentru a merge înainte și banda 3 pentru a vira la stânga ori pentru a întoarce. La rândul ei, o doamnă a scris că pentru prima ieșire se va folosi banda 1, iar pentru a doua ieșire banda 1 sau 2, în timp ce pentru a întoarce banda 3”.

În același context, o șoferiță a dar următorul răspuns: „Pentru dreapta de pe prima bandă, pentru a doua adică înainte de pe prima ori a doua bandă, pentru a treia ieșire de pe a treia bandă, iar pentru întoarcere sau a patra ieșire tot de pe a treia bandă”, potrivit Fanatik.