Cum se circulă corect în sensul giratoriu. Informații utile pentru șoferi
- Emma Cristescu
- 4 septembrie 2022, 11:15
Majoritatea accidentelor se întâmplă din cauza greșelilor făcute într-o intersecție cu sens giratoriu. Astfel, specialiștii au explicat care sunt prevederile legale și la ce aspecte să fie atenți șoferii.
Una dintre cele mai întâlnite greșeli pe care o comit mulți șoferi români este pătrunderea și circulația într-o intersecție cu sens giratoriu, ceea ce arată că prevederile legale nu sunt cunoscute și, mai ales, aplicate de către aceștia. Din cauza neatenției se întâmplă foarte multe accidente, în special în Capitală.
Intersecțiile cu sens giratoriu fac parte din categoria intersecțiilor dirijate, iar șoferii sunt obligați să respecte semnificația indicatoarelor, marcajelor rutiere, culoarea semaforului ori indicațiile agentului de circulație. Specialiștii au dezvăluit o serie de informații pe care șoferii nu trebuie să le neglijeze.
Ce trebuie să faci în sensul giratoriu
Când ajungi într-un sens giratoriu trebuie să te înscrii din timp pe banda corespunzătoare direcției pe care dorești să o urmezi. Nu uita să semnalizezi.
Legea spune că șoferii sunt obligaţi să semnalizeze intenţia de a schimba direcţia de mers cu cel puţin 50 de metri înainte de orice intersecţii, deci și cele prevăzute cu sens giratoriu. Pe măsură ce te apropii de sensul giratoriu, reduci viteza, te asiguri și efectuezi manevra de schimbare a direcţiei din timp.
Dacă sensul giratoriu are mai multe benzi şi mai multe ieşiri, încadrarea de ieşire se va face prin semnalizare pe banda cea mai apropiată de ieşire. Între vehiculele aflate în sensul giratoriu se va aplica legea priorităţii de dreapta.
Prioritate în sensul giratoriu
Potrivit legislației rutiere actuale, conducătorii auto care sunt încadrați pe prima bandă în sensul giratoriu vor avea prioritate şi se pot învârti fără limită. În același timp, șoferii care doresc să iasă din sensul giratoriu sunt obligaţi să le acorde prioritate când vor să părăsească sensul giratoriu.
Autovehiculele care circulă în sensul giratoriu vor avea întotdeauna prioritate față de cele care urmează să pătrundă în interiorul acestuia. Specialiștii avertizează că este strict interzisă oprirea și staționarea, cât și mersul înapoi.
Ce spune legislația
În noul Cod Rutier, care a intrat în vigoare la începutul anului 2022, există doar două articole care fac referire la circulația în sensul giratoriu. Conform prevederilor art. 55, sensul giratoriu este o intersecţie dirijată, în timp ce la art. 57, alin. (4) se menționează următoarele: „În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie”.
În Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu completările și modificările ulterioare, la art. 135, lit. d, se specifică următoarele: „conducătorul de vehicul este obluigat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații: când urmează să pătrundă într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu față de cel care circulă în interiorul acestuia”, potrivit Libertatea.