Culisele nominalizării lui Cîțu. Ce joc a făcut Ludovic Orban

Culisele nominalizării lui Cîțu. Ce joc a făcut Ludovic Orban

Nominalizarea lui Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru al României este parte a unui joc politic abil făcut de Ludovic Orban prin care își păstrează influența în viitorul guvern.

Cunoscutul jurnalist și analist politic Dan Andronic a dezvăluit ce se ascunde în spatele nominalizării lui Florin Cîțu pentru funcția de premier al României. Dan Andronic a arătat că prin acest joc, Ludovic Orban a obținut un avantaj în fața președintelui Klaus Iohannis, care l-a dorit ca premier pe ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă.

„Primul obiectiv al lui Ludovic Orban a fost să scape de generalul Nicolae Ciucă care îl încurca destul de tare. Acesta nu este membru decât de trei luni în PNL și a început deja să facă curățenie în jurul său (demisia secretarului general al guvernului, Antonel Tănase și a șefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă – n.red.). Oamenii care au fost dați afară de Nicolae Ciucă au fost băgați în comisiile de negociere. Toți aceștia sunt oamenii lui Ludovic Orban”, a explicat analistul Dan Andronic.

Jurnalistul Dan Andronic a precizat că nominalizarea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier poate fi interpretată și ca un semnal dat președintelui prin care acesta să înțeleagă că partidul va respinge propunerea sa de premier – Nicolae Ciucă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„I s-a sugerat președintelui că PNL ar putea respinge propunerea sa de premier. Pe de altă parte, această nominalizare are două avantaje. În primul rând, Florin Cîțu îl recunoaște pe Ludovic Orban ca șef, iar în al doilea rând va elibera postul de ministru al Finanțelor Publice care va fi oferit celor de la USR, care au spus că și-l doresc”, a mai spus Dan Andronic.

Avantajele nominalizării lui Cîțu

Cunoscutul jurnalist a arătat că Ludovic Orban va putea juca un rol foarte important în viitoarea guvernare, în condițiile în care va ajunge președinte al Camerei Deputaților.

„Dacă Ludovic Orban ajunge la conducerea Camerei Deputaților, continua să joace un rol foarte important. Florin Cîțu nu este un personaj cu personalitate, care să bată cu pumnul în masa și care să dea oameni afară din guvern”, a concluzionat Dan Andronic.

Potrivit spuselor sale, aici a fost vorba de un joc politic abil prin care Ludovic Orban l-a păcălit pe președintele Klaus Iohannis cu această nominalizare.

PNL a nominalizat echipele de negociere

Miercuri, Biroul Politic Național al PNL l-a nominalizat pe Florin Cîțu ca premier care să conducă viitorul guvern de coaliție, alături de Alianța USR PLUS și UDMR. Totodată, conducerea PNL a stabilit și echipele de negociere care vor discuta cu reprezentanții celorlalte partide pentru formarea viitoarei coaliții.

Astfel, o primă echipă formată din Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău se va ocupa de partea politică și împărțirea ministerelor. O altă echipă, formată din Alina Gorghiu, Raluca Turcan și Florin Roman va negocia împărțirea funcțiilor parlamentare, iar cea formată din Cristian Bușoi, Ionel Dancă și Florin Cîțu se va ocupa de negocierea programului de guvernare.