Culisele dosarului de trădare de patrie. DIICOT, date de ultima oră

Culisele dosarului de trădare de patrie. DIICOT, date de ultima orădiicot / sursa foto: dreamstime.com

Dosarul “Puciul eșuat” are șase protagonisti care au fost duși de procurori DIICOT în fața instanței cu propunere de arestare. Doar doi dintre ei – Adrian Robertin Dinu și Marius Semeniuc – au primit, la Curtea de Apel București, în 6 martie, mandate de arestare preventivă.

De ce au fost arestați trădătorii care au mers la Moscova

Ceilalți patru – Georgică Atitiene, Raul Mihail Lupu, Ștefan Mateescu și Radu Pompiliu Șofran – au fost puși sub control judiciar. Coordonatorul acestei grupări este generalul maior în retragere, veteran de război, Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani. Având în vedere vârsta generalului (rtr.) Radu Theodoru, procurorii nu au considerat că se impune luarea vreunei măsuri preventive în cazul lui.

Radu Theodoru, Vlad Țepeș

Radu Theodoru, Vlad Țepeș. Sursa foto: facebook / General maior rtr. Radu Theodoru

În referatul cu propunerile de arestare se găsesc mesaje și discuții telefonice între membrii grupării autodenumite Comandamentul “Vlad Țepeș” sau între unii dintre aceștia și agenți ruși, cu care au avut întâlniri în diverse locații din țară sau la Moscova.

Scopul urmărit de Comandamentul ”Vlad Țepeș” a fost impunerea unui plan la nivel național gândit de membrii acestei grupări pentru a destabiliza ordinea socială și constituțională din România.

Cum a procedat DIICOT

Din unele documente aflate la dosar (procese verbale) reiese că DIICOT a folosit în anchetă un investigator sub acoperire, cu nume de cod „Basarab Mircea” și un colaborator cu identitate protejată – ”Marin Adela”.

„Astfel, din procesele verbale întocmite de către investigatorul sub acoperire cu nume de cod Basarab Mircea rezultă că, relativ la organizarea, ideile promovate și obiectivele urmărite de Comandamentul Statului Major «Vlad Țepeș», a furnizat date și informații colaboratorul cu identitate protejată având numele de cod Marin Adela”.

Atunci când a fost audiat în fața judecătorului de drepturi și libertăți, inculpatul Adrian Robertin Dinu a susținut că mesaje din referatul procurorului “reprezintă viziunea sa despre ce urmează să se întâmple în lume, nefiind vorba de chestiuni stabilite cu vreun oficial rus”.

Nu sunt simple „viziuni geopolitice”

“În opinia Curții, apărarea sa nu poate fi primită. Astfel, Curtea nu poate să nu observe nerăbdarea cu care Radu Theodoru aștepta mesajele de la inculpatul Dinu («Nu transpare nimic din ce ai vorbit cu Dinu?», «E pozitiv sau facem… ?»; «Bine că te-am găsit. Doamne! Intrasem la gânduri»). Or, o astfel de nerăbdare nu ar putea fi justificată dacă ar fi vorba despre transmiterea unor simple viziuni geopolitice, viziuni pe care primul oricum le cunoștea în condițiile relațiilor apropiate dintre ei.

De asemenea, conținutul efectiv al mesajelor sugerează, prin ele însele, existența unor discuții cu anumite persoane care par a avea o anumită putere de decizie («Am trecut primul interviu religios, cu ghilimelele de rigoare. Zi venerabilului că mâine primesc verde de la ce am discutat si maxim iunie se întorc armele»)”, a reținut, în motivare, judecătorul de la Curtea de Apel București.

Inculpații au recunoscut

Inculpatul Raul Lupu a recunoscut în fața judecătorului că i s-a solicitat de către Radu Theodoru și Adrian Robertin Dinu să-i comunice primului mesaje despre ce face al doilea în Federația Rusă.

Judecătorul a reținut că, din probele prezentate de DIICOT, prezintă relevanță și mesajele lui Adrian Robertin Dinu dintr-un video postat în 19 februarie 2025, pe contul de Facebook cu denumirea ”Asociația Geniul Carpaților”.

”DINU Adrian Robertin adaugă: «cu mine sau fără mine, planul merge… contraplanul merge mai departe, nu se mai poate schimba absolut nimic, absolut nimic. Sigur, bucuria cea mare este că am pus poporul român la masă. Pentru că dacă nu-l puneam eu la masă, era în meniu acum. Nu doar țara, țara nu există, am stabilit asta, da? Poporul român era în meniu, da? Cine nu e la masă, e în farfurie. Știm asta cu toții, da? ».

radu theodoru

Radu Theodoru. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Nimeni n-are acces la Putin, cu excepția mea”

”DINU Adrian Robertin afirmă: «Da’ tot Dinu v-a zis: nimeni n-are acces la Putin, cu excepția mea și a încă unui personaj, maxim două persoane. Vi l-am nominalizat atunci, că era mult mai tânăr, generalul Radu Theodoru, și vi l-am mai nominalizat pe generalul Ștefan Mateescu, supranumit, tot de mine, Singapore, pentru că atunci când mi-a zis că el o să vrea să facă, pentru că poate, eu l-am crezut.”

Adrian Robertin Dinu precizează că tot ce a prezis el s-a întâmplat: „Vă repet, Trump nu există, stăpânii planetei sunt 2: un creștin ortodox și îl cheamă Putin, și întâmplător Putin vine dintr-un popor care are legătură și un pic de sânge românesc”.

Totodată, Adrian Robertin Dinu îndeamnă populația să mai citească puțină istorie, iar celor din „structurile de forță” le dă un nume de cod, respectiv „Planul Barbarossa”: „Învățați-l că s-ar putea să fie de viitor, doar că de data asta o să fie invers. Succes tuturor!”

Ce spune judecătorul DIICOT

Judecătorul a reținut în motivare că relațiile pe care le avea Adrian Robertin Dinu cu reprezentanți ai Federației Ruse rezultă și dintr-o discuție purtată de Raul Mihail Lupu cu o persoană necunoscută, prezentată ca ”Aurel”:

”LUPU Raul Mihail: Acuma vorbesc și io cu voce tare ce cred io! Ăă, cumva când a fost la Moscova, ăia i-au sugerat că îi dă putere absolută și el…

AUREL: (n.l. neinteligibil) v-am spus, am zis (n.l. neinteligibil) asta ce înseamnă?

LUPU Raul Mihail: … fără să o aibe deja, o manifestă?!

AUREL: Înseamnă că lui i s-a propus că va fi cine va fi, pe unde va fi! Susținut, da?! Și în felul ăsta i s-a dat un fel de mână liberă! Ori eu nu-l văd pe el, din punctul meu de vedere, ca fiind un lider de calitate! (…)

AUREL: La momentul ăsta, nu-i suficient, din punctul meu de vedere! De aia e bine ca ei să facă echipă în continuare, că îl vrea rușii, că nu-l vrea pe Mateescu! Dar să rămână în echipă, pentru că ăsta are relațiile lui pe partea asta, în zona asta și nu poți să-l… păi nu, da’ asta a zis!”

Adrian Robertin Dinu a recunoscut în fața judecătorului de la Curtea de Apel București că a avut două întâlniri la masă în oraș cu Evgheni Ignatiev, iar la una dintre acestea a participat și Alexandr Chuprina.

Starea de pericol, generată de deplasarea lor la Moscova

În motivarea deciziei, judecătorul a subliniat mai multe aspecte ce țin de necesitatea și proporționalitatea măsurii arestului preventiv cerut de DIICOT pentru cei șase inculpați.

„În ceea ce îi privește pe inculpații Semeniuc Marius și Dinu Adrian Robertin, starea de pericol este generată de deplasarea lor la Moscova, unde s-au întâlnit cu o persoană despre care există suspiciunea rezonabilă că, în numele unui stat străin, a acționat pentru dezmembrarea statului ucrainean (agentul rus Petro Ghetsko, un separatist ucrainean fugit în Rusia, după o condamnare de 12 ani de închisoare – n.r.), precum și cu o altă persoană, presupus colonel FSB”, se arată în motivare, potrivit Gândul.

Ne puteți urmări și pe Google News