Evenimentul Zilei > International > Criza absolută: Omenirea, la un pas de dispariție. Război nuclear între SUA-Coreea de Nord
Criza absolută: Omenirea, la un pas de dispariție. Război nuclear între SUA-Coreea de Nord

Criza absolută: Omenirea, la un pas de dispariție. Război nuclear între SUA-Coreea de Nord

În timpul crizei din vara anului 2017, Statele Unite și Coreea de Nord au fost la un pas de declanșarea unu război atomic.

Testele de lansare a unor rachete balistice de către Coreea de Nord au iritat foarte mult administrația Trump care era pregătită pentru un atac în care urma să folosească 80 de arme nucleare împotriva Coreei de Nord. În acest sens, oficialii americani au revizuit două planuri strategice: OPLAN 5027 – referitor la acțiunile de urmat în cazul  unei „schimbări de regim în Coreea de Nord”, respectiv OPLAN 5015 – destinat „decapitării” regimului nord-coreean.

Cum s-a întâmplat totul

Pe data de 29 august 2017, secretarul de stat american al Apărării din acel moment, John Mattis, a fost informat despre iminența lansării unei rachete balistice intercontinentale de către Phenian.

Mattis s-a conectat de urgență de acasă la o tele-conferință cu înalții responsabili militari americani. „Suntem gata de tragere”, a fost informat. Mattis a urmărit apoi pe ecran traiectoria unei rachete care a trecut deasupra Japoniei și a căzut în cele din urmă în ocean.

Respectiva scenă, descrisă de jurnalistul american Bob Woodward în noua sa carte „Rage” despre administrația Donald Trump, avea să se repete de mai multe ori în vara anului 2017.

În acele zile, dincolo de limbajul de curtea școlii folosit de către cei de doi lideri (Kim Jong Un îl făcea „dotard” pe Trump, în timp ce președintele SUA îl poreclise pe Kim drept „Little Rocket man”/„Micuțul rachetist”, lumea s-a aflat într-un real pericol de confruntare nucleară între cele două țări.

La un moment dat, se arată în cartea lui Woodward, forțele aeriene ale SUA au simulat chiar un atac asupra Phenianului.

„Războiul cu Phenianul a fost mai aproape decât vă imaginați”, i-a spus Trump lui Woodward, în cadrul unui interviu. Trump a adăugat că liderul nord-coreean era „cu totul hotărât să plece la război cu Statele Unite”.

Prin urmare, planurile SUA în cazul de conflict militar în peninsula coreeană „au fost șterse de praf și revizuite”.

„Centrul Strategic de Comandă din Omaha a acordat o mare atenție OPLAN 5027 – planul de acțiune în cazul unei schimbări de regim în Coreea de Nord, prin care SUA ar fi putut reacționa în cazul unui atac (venit din partea Phenianului), prin folosirea a 80 de arme nucleare”, se arată într-un fragment din cartea jurnalistului Washington Post. „Alt plan, destinat decapitării regimului, intitulat OPLAN 5015, a fost și el actualizat”.

„Vei incinera câteva milioane de oameni”

Conform lui Woodward, Trump era îngrijorat de faptul că doborârea unei rachete intercontinentale nord-coreene (indiferent dacă ar fi avut sau nu încărcătură nucleară) ar fi putut provoca un atac nuclear total asupra Statelor Unite.

Trump i-a delegat lui Mattis autoritatea de a lansa interceptori balistici convenționali pentru doborârea oricărei rachete lansate de Coreea de Nord care s-ar fi îndreptat spre SUA, Coreea de Nord ori Japonia.

În cazul în care Phenianul ar fi lansat o rachetă cu încărcătură nucleară, planul SUA prevedea lansarea a 80 de arme (rachete ori bombe) atomice asupra Coreei de Nord, pentru a împiedica astfel o a doua lansare.

Mattis a recunoscut, într-un interviu acordat lui Woodward, că „potențialul” de arme nucleare pe care SUA îl avea la dispoziție era unul „real” și ar fi fost folosit în scop preventiv, pentru a împiedica o a doua lansare din partea Phenianului, îndreptată împotriva Statelor Unite.

„Vei incinera câteva milioane de oameni”, și-ar fi spus atunci, pentru sine, James Mattis, conform lui Woodward.

„Nimeni nu are dreptul să omoare un milion de oameni, dar asta e decizia pe care a trebuit să o înfrunt”, a adăugat Mattis, care avea să demisioneze din funcția de șef al Pentagonului în 2018, potrivit thedrive.com

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: