Evenimentul Zilei > International > Sora lui Kim Jong-un exclude negocierile cu Trump. „Va fi pace atât timp cât SUA nu se ating de Coreea de Nord”
Sora lui Kim Jong-un exclude negocierile cu Trump. „Va fi pace atât timp cât SUA nu se ating de Coreea de Nord”

Sora lui Kim Jong-un exclude negocierile cu Trump. „Va fi pace atât timp cât SUA nu se ating de Coreea de Nord”

Sora lui Kim Jong-un s-a arătat sceptică în ceea ce privește o posibilă întâlnire între Trump și fratele ei, liderul Coreei de Nord, la finalul mandatului președintelui SUA, declarând că nu există niciun motiv pentru organizarea unui summit.

Ceea ce este într-adevăr nou constă în afirmația lui Kim Yo Jong, care a spus că va fi pace atât timp cât SUA „nu se ating de noi, totul va decurge ca până acum”.

„Am vrea să lămurim ceva: asta nu înseamnă că denuclearizarea nu este posibilă”, a spus Kim Yo Jong, adăugând imediat că totuși asta nu va avea loc în viitorul apropiat.

Ea a evidențiat că SUA trebuie să-și schimbe atitudinea și tonul față de Phenian, dacă își doresc să ajungă la un acord.

„Trebuie să dezvoltăm un plan pe termen lung pentru a face faţă ameninţărilor SUA şi (…) ar trebui să ne consolidăm şi să ne creştem constant capacităţile”, a concluzionat aceasta, potrivit presei străine.

Cine este Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong-un. Prințesa comunistă de fier

Se știe, Kim Jong-un este liderul absolut al Coreei de Nord. Mai puține se știu despre sora lui, Kim Yo Jong, apreciată a fi cel puțin la fel de temut ca liderul de la Phenian.

Kim Yo Jong s-a impus ca una din cele mai puternice figure ale dinastiei comuniste din Coreea de Nord.

Ultima ispravă a prințesei comuniste este aruncarea în aer, la propriu, a biroului de legătură inter-coreean.

La sfârșitul săptămânii trecute, Kim Yo Jong a amenințat: „În scurt timp, inutilul birou de legătură dintre Nord și Sud va fi complet distrus în timpul unei scene tragice”.

Distrugerea biroului de legătură Nord-Sud, marți, care era unul din simbolurile detensionării relațiilor inter-coreene, a confirmat că sora liderului nord-coreean s-a impus ca una din cele mai puternice personalități a regimului de la Phenian. Poate chiar o potentială moștenitoare a puterii supreme în Coreea de Nord.

Aceasta în condițiile în care abia în martie a fost emis primul comunicat official în numele său. Însă influența sa nu a încetat să crească iar Kim Yo Jong se află de câteva săptămâni în centrul strategiei nord-coreene de ruptură cu Sudul și de provocare a comunității internaționale.

Mai ales că Yo Jong este una din consilierele cele mai apropiate de Kim Jong-un, ceea ce o face una, dacă nu cea mai puternică femeie a regimului communist nord-coreean.

Oficial însă ea nu este decât membru supleant al Biroului Politic al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, funcție în care a fost numită în octombrie 2017.

Dar, într-o declarație publicată în acest weekend de agenția oficială KCNA, ea vorbește despre „puterea mea” autorizată de liderul suprem, de partidul nostru și de stat.

Născută în 1998, potrivit ministerului sud-coreean al Unificării. Kim Yo Jong este unul din cei trei copii ai fostului lider Kim Jong-il și celei de-a treia sa consoartă cunoscută, fosta dansatoare Ko Yong Hui.

La fel ca fratele ei Kim Jong-un, Kim Yo Jong a studiat în Elveția și a progresat rapid în ierarhie din momentul în care acesta din urmă a moștenit puterea, când tatăl lor a murit, în 2011. Și ea menține o legătură cu atât mai specială cu numărul unu nord-coreean: au aceeași mamă.

În 2009, când și-a însoțit tatăl într-o vizită de lucru la o universitate agronomică. Yo Jong și-a făcut prima apariție oficială în presa nord-coreeană.

De atunci a fost o figură recurentă în anturajul lui Kim Jong-il, până la moartea sa. În fotografiile de la funeralii, ea apare în prim plan, chiar în spatele lui Kim Jong-un.

Ulterior, ea nu a încetat să se afișeze alături de fratele său. S-a dovedit foarte loială în a-i promova imaginea liderului suprem, atât la nivel național dar și internațional, susținându-l până la punctul de a fi, de facto, șeful său de cabinet, observă Katharine Moon, profesor de științe politice la Wellesley College.

În timpul călătoriei feroviare de 60 de ore a fratelui ei, pentru a ajunge la cel de-al doilea summit cu președintele american Donald Trump, la Hanoi, în februarie 2019, Yo Jong a fost văzută aducându-i o scrumieră lui Kim Jong-un, care a coborât la un moment dat și și-a aprins o țigară.

„Nu există nici o îndoială că Kim Jong-un are o relație foarte strânsă cu sora sa”, observă Yang Moo-jin de la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul.

„Jong-un și Yo Jong și-au petrecut mare o parte din tinerețea lor solitară împreună, în străinătate. Cred că atunci au dezvoltat o formă de camaraderie, pe lângă relația lor frățească”, a spus el.

Niciodată o femeie nu a condus Coreea de Nord. Dar unii au văzut-o pe Kim Yo Jong ca o posibilă candidată la succesiunea fratelui ei, când au apărut zvonuri despre sănătatea sa, pe timpul unei absențe a acestuia din peisajul public de câteva săptămâni, primăvara aceasta.

Toți membrii dinastiei care domnește cu o mână de fier asupra acestei țări sărace și închise, timp de mai bine de 70 de ani, sunt respectați și venerați ca aparținând „Liniei Paektu”, numită după cel mai înalt munte din țară, presupus a fi locul s-a născut fostul lider Kim Jong-il. Și Yo Jong aparține și ea acestei linii.

Unii experți consideră că omniprezența sa în presa din Coreea de Nord în ultima vreme, pentru a-i critica pe dezertorii din Coreea de Nord care trimit din Sud pliante în care este denunțat regimul lui Kim, sau că, de acum este asociată direct cu o acțiune-șoc precum distrugerea Biroul de legătură Nord-Sud, ar urmări consolidarea cridibilității ei în rândurile armatei nord-coreene și ale elitelor regimului.

Anterior, Kim Yo Jong a fost în principal asociată cu inițiative diplomatice nord-coreene.

În februarie 2018, a fost emisara fratelui său la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, devenind primul membru al dinastiei Kim care a plecat în Sud. Zâmbetul său enigmatic, hainele, scrisul … Fiecare detaliu al atitudinii sale a fost scrutat de cei din sud.

Aceste Jocuri Olimpice au fost punctul de plecare pentru o extraordinară detentă Nord-Sud, care s-a spulberat însă .

Și Yo Jong, despre a cărei viață privată nu se știe nimic, a fost prezentă la fiecare din reuniunile dintre fratele său și președinții american Donald Trump și sud-coreean, Moon Jae-in.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: