Evenimentul Zilei > International > Visul nuclear al lui Kim Jong-un. L-au dibuit că face o nouă armă, dar îl vor putea opri?!?
Visul nuclear al lui Kim Jong-un. L-au dibuit că face o nouă armă, dar îl vor putea opri?!?

Visul nuclear al lui Kim Jong-un. L-au dibuit că face o nouă armă, dar îl vor putea opri?!?

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un este pe cale să prezinte mai multe arme noi, printre care o rachetă balistică cu lansare de pe submarine, avertizează analiștii militari.

Suspiciunile au apărut în contextul repetițiilor pe care armata din Coreea de Nord le face în vederea aniversării, de luna viitoare, a 75 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor.

Analiștii militari spun că acest prilej va fi folosit pentru prezentarea noilor arme ale Phenianului.

Potrivit unor fotografii făcute din sateliți de supraveghere și spionaj, activitatea la Sinpo South Shipyard s-a intensificat semnificativ în ultima perioadă. Principala activitate a bazei respective este construcția de submarine, iar astfel de teste de lansări de rachete au mai fost semnalate în zonă.

Centrul pentru studii strategice și internaționale din Statele Unite a precizat că imaginile din satelit sunt sugestive, dar nu pe deplin concludente, cu privire la pregătirile pentru un eventual test cu racheta balistică cu lansare de pe submarin numită Pukguksong-3 de pe o barjă de teste.

Informația a fost întărită și de relatarea unui site de știri despre Coreea de Nord.

Iar un think tank din Statele Unite a arătat că imaginile din satelit denotă o actiuvitate intensă, dar a adăugat că nu există alte indicii cu privire la pregătirea unei lansări de rachetă balistică.

Pe de lată parte, un cercetător senior de la Centrul de Studii pentru Neproliferare James Martin a declarat că este posibil ca lucrările observate din satelții de spionaj să fie doar reparații în urma furtunii care a lovit recent Coreea de Nord. Dar a adăugat că, odată reparațiile finalizate, un test ar putea avea loc.

Anul trecut în octombrie, Coreea de Nord a testat cu succes racheta Pukguksong-3, dar acest test nu a stârnit vreo reacție majoră din partea președintelui american Donald Trump, potrivit The Sun.