Evenimentul Zilei > Social > Descoperirea deceniului. Se „taie” timpul? Ce se întâmplă cu Pământul
Descoperirea deceniului. Se „taie” timpul? Ce se întâmplă cu Pământul

Descoperirea deceniului. Se „taie” timpul? Ce se întâmplă cu Pământul

Cristian Presură, celebrul fizician român, oferă explicații despre unul dintre cele mai interesante fenomene observate de oamenii de știință.

Recent, oamenii de știință au observat că Pământul se învârte mai repede în jurul propriei axe decât o făcea în urmă cu 50 de ani. Acest fenomen duce la scurtarea zilei. Cristian Presură, celebrul fizician român, a oferit explicații cu privire la această descoperire.

După această descoperire, oamenii de știință au propus chiar să fie eliminată o secundă din timp. Această măsură ar face ca trecerea precisă a timpului să fie în concordanță cu rotația Pământului. Cu toate că descoperirea cercetătorilor poate crea panică, Cristian Presură susține că acesta nu este un fenomen îngrijorător.

„Dacă se va scoate acum secunda, mai târziu se va adăuga la loc, pentru că noi știm că viteza de rotație a Pământului în jurul propriei axe variază în timp”, susține Cristian Presură.

Cristian Presură, fizician, despre mișcarea Pământului în jurul propriei axe

„Acum 600 de milioane de ani, o zi avea doar 21 de ore. Am câștigat 3 ore în acești 600 de milioane de ani. Mișcarea Pământului a fost încetinită datorită intercție cu firța gravitațională de la Lună. În afară de asta, însă, există și variații pe suprafața Pământului, pe care le putem înțelege prin asociere cu acel patinator.

Ați văzut ce se întâmplă cu un patinator care stă cu mâinile întinse, se învârte și apoi, când își apropie mâinile, se învârte mai repede. Iar apoi, când le întinde, se învârte mai încet. La fel se întâmplă și cu Pământul. El are o atmosferă care ar putea fi, să spunem, brațele patinatorului.

Când sunt multe lucruri în atmosferă, deci când întinde brațele, mișcarea lui încetinește. Și apoi când le aduce la loc, când cad lucruri din atmosferă – de exemplu, atunci când ninge mult – ca și cum Pământul și-ar aduce brațele înapoi și atunci se învârte puțin mai repede”, a spus Cristian Presură, renumitul fizician.

Fizicianul a mai precizat că topirea zăpezilor de pe munți este unul dintre fenomenele care duce la această schimbare.

„Odată ce avem creșterea globală a temperaturilor, zăpada de pe vârful munților se topește și ajunge în mare. (…) Deci Pământul își apropie brațele și atunci începe să se învârtă puțin mai repede”.

Dacă scurtarea timpului cu o secundă nu ar avea efecte vizibile asupra noastră, în schimb fenomenul care provoacă această modificare insesizabilă ne va afecta masiv: încălzirea globală, care duce, printre altele, la topirea zăpezilor și creșterea nivelului oceanului planetar”, mai spune Cristian presură, celebrul fizician, scrie Digi24.