Evenimentul Zilei > Social > Alertă mondială. Mai rău decât COVID. Maladie care atacă, preponderent, copiii
Alertă mondială. Mai rău decât COVID. Maladie care atacă, preponderent, copiii

Alertă mondială. Mai rău decât COVID. Maladie care atacă, preponderent, copiii

Efectele pandemiei provocate de noul coronavirus pot fi mult mai devastatoare decât se credea inițial. OMS a lansat un anunț care provoacă alertă la nivel mondial.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un avertisment cumplit. Colapsul în care sistemele medicale au intrat din cauza coronavirusului are efecte mult mai dramatice decât anticipau medicii.

Având în vedere că în spitalele din toată lumea prioritari au fost pacienții infectați cu noul coronavirus, au existat foarte mulți bolnavi care nu au mai avut acces la servicii medicale.

Spre exemplu, în Africa pacienții nu au mai avut acces la serviciile medicale prin care putea fi combătută boala transmisă de țânțari, existând riscul ca numărul celor uciși de această boală să fie mult mai mare decât numărul celor care au decedat din cauza coronavirusului.

Peste 400,000 de persoane au fost răpuse de nemiloasa boală

În doar un an, circa 400,000 de persoane au fost ucise de această boală. Iar numărul are șanse mari să crească, anunță specialiștii. Cei mai mulți dintre aceștia au fost bebeluși născuți în zonele extrem de sărace ale Africii.

CITEȘTE ȘI Asta mai lipsea! Vine al treilea val al pandemiei. „O situație extrem de dificilă”

„Estimările noastre sunt că, în funcție de nivelul de întrerupere a serviciului cauzat de pandemia Covid-19 ar putea exista un număr crescut de decese provocat de malarie undeva între 20.000 şi 100.000 în Africa subsahariană, majoritatea în rândul copiilor mici”, a declarat directorul programului OMS pentru malarie, Pedro Alsonso.

Malaria, mai periculoasă decât coronavirusul

„Este foarte probabil ca valul de mortalitate prin malarie să fie mai mare decât mortalitatea directă prin Covid-19”, a adăugat el.

„Succesul pe termen lung în atingerea unei lumi libere de malarie într-o generaţie este însă departe de a fi asigurat”, subliniază acesta.

„Lumea globală a sănătăţii, mass-media şi politica sunt toate axate pe pandemia de Covid, şi totuşi acordăm foarte puţină atenţie unei boli care ucide încă peste 400.000 de oameni în fiecare an, în principal copii”, a declarat Peter Sands, director executiv al Fondului Global pentru combaterea SIDA, tuberculozei şi malariei.