Evenimentul Zilei > International > Covid-19. Rusia își umflă mușchii: Eficacitatea vaccinului Sputnik V este de peste 95%
Covid-19. Rusia își umflă mușchii: Eficacitatea vaccinului Sputnik V este de peste 95%

Covid-19. Rusia își umflă mușchii: Eficacitatea vaccinului Sputnik V este de peste 95%

Acest anunț este făcut în momentul în care concurența pentru un vaccin împotriva pandemiei a atins nivelul maxim, inclusiv cel strategic.

Totodată, anunțul  apare în momentul în care Rusia, pe locul 5 în lume în ceea ce privește numărul de cazuri Covid-19 detectate până în prezent, 2.138.828,  a înregistrat, marți, un record de 491 de decese, pentru un total de 37.031 de morți, autoritățile ruse numărând doar decesele în care coronavirusul este considerat a fi cauza principală.

„Rezultatele preliminare obținute de la voluntari la 42 de zile de la injectarea primei doze” au arătat că „eficacitatea vaccinului a depășit 95%”, au precizat, într-un comunicat, creatorul vaccinului Sputnik V, centrul de cercetări Gamaleia din Moscova, ministerul rus al Sănătății și Fondul suveran rus (RDIF), scrie Boursorama.

Cu toate acestea, autoritățile din Rusia nu au menționat numărul de cazuri utilizate pentru aceste calcule.

Eficacitatea vaccinului la 28 de zile după injectarea primei doze, anunțată la 11 noiembrie, a fost de 91,4%, potrivit unui calcul bazat pe 39 de cazuri, se arată în comunicat.

Un total de 22.000 de voluntari au fost deja injectați cu prima doză și peste 19.000 au fost vaccinați cu ambele doze, potrivit aceleiași surse.

„Impresionant”

„Datele privind vaccinul Sputnik V arată impresionant”, a declarat Ian Jones, profesor de virusologie la Universitatea din Reading (Marea Britanie) , într-un comunicat al Sciencre Media Reaction, subliniind că că trebuie așteptată publicarea informațiilor complete despre acest vaccin pentru a-l putea compara cu concurenții săi.

Numit după primul satelit artificial din istorie proiectat de Uniunea Sovietică, vaccinul Sputnik V se află în prezent în faza 3 a studiilor clinice randomizate  în „dublu-orb”, când nici pacientul, nici medicul nu știu dacă este vorba de un placebo. Această fază va implica 40.000 de voluntari în Rusia.

Teste au loc și în Emiratele Arabe Unite, Venezuela și Belarus.

Chiar dacă faza 3 a testelor nu s-a încheiat, mai mulți înalți oficiali ruși, inclusiv miniștrii Apărării, Serghei Șoigu, și Comerțului, Denis Manturov, precum și primarul Moscovei,  Sergei Sobianin, au declarat că s-au vaccinat.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE