COVID-19 e de speriat? Marele ucigaș al lumii se ascunde sub nasul nostru

COVID-19 e de speriat? Marele ucigaș al lumii se ascunde sub nasul nostru

Guvernele europene sunt deficitare la protejarea cetățenilor față de una dintre sursele majore de decese. În ciuda legislației UE, a angajamentelor guvernelor și a numeroaselor campanii, nu s-a creat un demers eficient de protecție, deși există unele progrese.

Peste 400.000 de oameni au murit din cauza aerului contaminat. conform unui raport al Agenției Europene de Mediu (AEM). Poluanții din agricultură, încălzire casnică și mașini sunt surse ale problemei, printre altele, în ciuda legislației UE, a promisiunilor guvernamentale și a anilor de campanii anti-poluare. Raportul din 2018 arată că România, Grecia și Luxemburg nu au depus planuri naționale pentru combaterea poluării.

Raportul „Calitatea aerului în Europa” arată că valoarea limită a Uniunii Europene pentru particulele fine de materie (PM2.5) a fost depășită, în 2018, de 6 state membre: Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, Polonia și România, potrivit Comisiei Europene.

Doar 4 țări din Europa — Estonia, Finlanda, Islanda și Irlanda — au înregistrat concentrații mai mici ale particulelor fine de materie în raport cu valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care sunt mai stricte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenția europeană estimează că expunerea la particule fine de materie a cauzat aproape 417.000 de decese premature în 41 de țări din Europa în 2018. În jur de 379.000 din aceste decese au fost înregistrate în cele 28 de state membre ale UE, numărul de decese premature cauzate de dioxidul de azot (NO2) și de ozonul troposferic (O3) fiind de 54.000, respectiv 19.000. (Cele trei cifre reprezintă estimări distincte și nu trebuie însumate).

Urmează revizuirea standardelor UE

“Raportul constată că se menține decalajul dintre limitele legale ale UE în ceea ce privește calitatea aerului și recomandările OMS, o problemă pe care Comisia Europeană intenționează să o rezolve prin revizuirea standardelor UE în cadrul planului de acțiune privind reducerea la zero a poluării”, potrivit unui comunicat de presă.