Pericol în aer. Poluare alarmantă în București și Ilfov. Depășiri uriașe ale limitelor

Pericol în aer. Poluare alarmantă în București și Ilfov. Depășiri uriașe ale limitelorPoluare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nivel de poluare alarmant în București și Județul Ilfov. Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului - airly.eu - a înregistrat sâmbătă noapte, în jurul orei 21.00, depășiri de peste 400 la sută în București, pentru poluarea cu PM 2,5 și aproape de 300% pentru poluarea cu PM 10.

 

Aproape toți senzorii erau colorați în roșu, galben sau portocaliu, ceea ce indică depășiri pentru cei doi poluanți, dincolo de limita maxim admisă și sigură pentru populație. Poluare gravă.

Și asta în ciuda faptului că era noapte și weekend, iar traficul, considerat unul dintre principalii poluatori, era aproape inexistent la acea oră. Rețeaua Ministerului Mediului a înregistrat depășiri, noaptea trecută, în București doar la o singură stație din cele 8 funcționale.

Cea mai mare poluare a fost înregistrată la stațiile din Chilia, unde depășirile pentru PM2,5 au fost de peste 400%, iar pentru PM10 de aproape 300%, în Pipera unde PM2,5 a atins depășiri de 332%, iar PM10 - 230%, iar în Buftea - PM2,5 - 356%, iar PM10 - 260%, informează hotnews.ro.

Poluare masivă

Un adevărat nor de aer otrăvit a acoperit cerul în București și în județul Ilfov și în ultimele zile.

Deși stații independente au înregistrat aer otrăvit în multe zone din București și din județul Ilfov unde nivelul de poluare a fost depășit și cu 300%, autoritățile susțin că nu s-au depășit valorile limită.

România nu are un program național pentru a controla poluarea atmosferică și nici nu face eforturi serioase pentru a trece la energie regenerabilă.

Astfel, la staţia de la Bragadiru, de exemplu, joi seara, la ora 22.00, măsurătorile independente arătau o depăşire cu 347% pentru PM 2,5 şi 236% pentru PM 10.

Atunci, depăşiri uriaşe au fost înregistrat şi în Bucureşti. În cartierul Rahova, de exemplu, creşterile au fost de 280%, respectiv 202%.

Penalizați de Comisia Europeană

În timp ce România subestimează problema poluării, alte ţări europene prezintă aceste date la rubricile meteo, astfel că oamenii ştiu exact la ce grad de poluare se expun.

Ultimul raport privind calitatea aerului în România arată că în 2019 am fi respirat un aer ceva mai curat, faţă de anii trecuţi. Activiştii de mediu au acuzat autorităţile că au transmis Comisiei Europene date greşite.

Comisia Europeană ne-a penalizat, din nou, pentru că nu avem un program naţional pentru controlul poluării atmosferice şi a catalogat documentul trimis spre analiză ca fiind „incomplet şi lipsit de ambiţie”.