Evenimentul Zilei > Actualitate > COVID-19. Nelu Tătaru dă vestea așteptată de milioane de români: „Au termen 24 de ore”
COVID-19. Nelu Tătaru dă vestea așteptată de milioane de români: „Au termen 24 de ore”

COVID-19. Nelu Tătaru dă vestea așteptată de milioane de români: „Au termen 24 de ore”

Laboratoarele care nu vor da rezultatul testelor pentru depistarea infecției cu noul coronavirus în cel mult 24 de ore vor ieși din programul de testare.

Declarația îi aparține ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care a subliniat că fiecare laborator trebuie să introducă rezultatele testelor pe care le efectuează pe platforma digitală, pentru a fi anunțați pacienții și medicii de familie.

„E ordinul de ministru care astăzi (miercuri, 4 noiembrie – n. red.) ar trebui să intre în practică cu acea corona-forms, deci este foarte clar că un laborator trebuie să dea rezultatul în maxim 24 de ore pentru acest test care trebuie lucrat şi introdus în acea platformă digitală pentru a putea fi anunţat atât pacientul, cât şi medicul de familie. În condiţiile în care nu va respecta această regulă va ieşi din acest program de testare”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Ministrul Nelu Tătaru a făcut aceste precizări pentru a explica ce se întâmplă în județele în care se testează mai puțin și, astfel, apar mai puține  cazuri de infectare cu noul coronavirus în statisticile oficiale.

„Se evaluează anchetele epidemiologice. Orice testare vine după o recoltare, orice recoltare vine după un protocol de caz, după o definiţie de caz. Evaluăm în acest moment fiecare din aceste teste să vedem dacă vin dintr-o anchetă”, a precizat Nelu Tătaru, subliniind că rezultatele trebuie anunțate în cel mult 24 de ore de la testare.

În același context Nelu Tătaru a mai spus că indicii în baza cărora se instituie măsurile de restricție la nivel local trebuie să fie evaluați obiectiv.

„Mi se pare normal ca acolo unde creşte indicele să fie restricţii. Mi se pare la fel de normal ca acest indice trebuie să fie obiectiv”, a precizat Nelu Tătaru.

Încă o zi cu un record negativ

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri, 4 noiembrie, un număr de 8.651 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 146 de decese şi 1.001 pacienţi internaţi la ATI. În Bucureşti sunt 1.514 cazuri noi, incidenţa cumulată a ajuns la 4,24.

„Până astăzi, 4 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 267.088 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  186.260 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 8.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, se arată în comunicarea oficială.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este în Bucureşti de 4,24.  Cel mai mare nivel al acestui indicator este 5,5, în județul Sălaj.