Evenimentul Zilei > Actualitate > Covid-19. În România a apărut mutaţia 314, mai agresivă decât tot ce există în lume! Crunt
Covid-19. În România a apărut mutaţia 314, mai agresivă decât tot ce există în lume! Crunt

Covid-19. În România a apărut mutaţia 314, mai agresivă decât tot ce există în lume! Crunt

În plină pandemie de coronavirus, autorităţile sanitare din România sunt în alertă din cauza descoperirii medicilor ieşeni cu privire la o mutaţie a temutei boli infecţioase Covid-19.

Conform cotidianului Bună Ziua Iaşi, un cunoscut medic ieșean a studiat tulpinile de coronavirus, iar concluziile trase în laborator anunţă vremuri crunte în ţară.

Sursa citată subliniază că „mutațiile virusului descoperite la pacienții din Iași bat literatura de specialitate”, aspect care reprezintă un pericol imens.

Este vorba despre pacienții reconfirmați pozitiv la infecția cu coronavirus. Aceştia au suferit o reinfecție cu o nouă tulpină a virusului Covid-19, o mutație din genomul viral.

Ce s-a întâmplat la Iaşi în 7 luni?

În cele 7 luni de la declanșarea pandemiei care a afectat grav toată planeta, în județul Iași au fost confirmate 5.673 de persoane infectate cu Covid-19.

Specialiștii au descoperit că tulpinile de coronavirus s-au modificat lent și de la persoană la persoană, iar virusul a suferit diverse mutații.

Acum, medicul ieșean care studiază în laborator noile tulpini de coronavirus a descoperit mutații ale virusului la pacienții din Iași.

Intră în scenă mutaţia 314

Specialiștii sunt uimiţi de felul în care reacționează organismul pacienților reconfirmați pozitiv după ce au fost declarați vindecați.

Mutația 314 din genomul viral face ravagii la Iași”, arată bzi.ro, care completează că în ultimele luni, sute de ieșeni au fost reconfirmați pozitiv cu Covid-19 deşi fuseseră declarați vindecați.

Medicii ieșeni care studiază în laborator noile tulpini de coronavirus explică cum este posibil ca acești pacienți să se reinfecteze cu COVID-19.

„La pacienții reconfirmați pozitiv la infecția cu coronavirus putem discuta despre două aspecte.

Putem vorbi despre o reinfecție cu o nouă tulpină a coronavirusului, o mutație nouă a tulpinii cu care a fost inițial infectat.

Numeroase studii arată faptul că ne confruntăm cu mutația 314 din genomul viral în cazul acestor pacienți.

Reinfecția cu COVID-19 este ca un lanț la care s-au inversat verigile. Totodată, în a doua situație, putem discuta despre pacienți cu testul PCR pozitiv, asimptomatici.

Organismul acestor pacienți poartă încă virusul, dar nu au simptome. Aceștia pot avea testul PCR pozitiv chiar și după o lungă perioadă de timp după ce au fost externați din spital”, a declarat dr. Cătălina Luncă, medic primar medicină de laborator la Centrul Regional de Sănătate Publică din Iași.

Veste proastă pentru vindecaţi

Pacienții vindecați de Covid-19 în România au aflat astfel că virusul se poate reactiva și deveni mai agresiv din cauza noilor mutații sau a dezvoltării altor tulpini.

Specialiștii ieșeni spun că, de multe ori, reinfecția cu Covid-19 poate fi mult mai agresivă pentru organismul pacientului decât în momentul în care s-a infectat prima dată.

Asta înseamnă că noul coronavirus chienezesc rămâne în organism chiar dacă testul PCR a ieşit negativ.

Ulterior, după numai câteva săptămâni sau luni apare bomba: pacienții observă că simptomele reapar.

Covid-19 loveşte mai dur a 2-a oară

„A doua oară, infecția cu Covid-19 intervine pe un organism epuizat, un organism care s-a mai luptat o dată cu infecția cu coronavirus.

Sistemul imunitar al pacientului reconfirmat pozitiv este deja scăzut. Anumite mutații pot crește virulența, agresivitatea virusului.

Virusul are nevoie de o celulă gazdă ca să-l replice. Dacă în cursul replicării survine o mutație, apare o celulă nouă, o nouă tulpină.

Vom mai trăi multă vreme cu acest virus. La ora actuală, gradul de imunizare al populației este foarte redus”, a completat dr. Cătălina Luncă.

De la 5% la 24% în Iaşi

„Medicii specialiști ieșeni spun că, la începutul pandemiei de COVID-19, rata de pozitivitate la Iași era de 5 la sută, iar acum este de 24 la sută.

Incidența numărului de cazuri a crescut și asta pentru că discutăm despre transmitere comunitară.

Medicii privesc cu îngrijorare către viitor și nu prevăd un sfârșit apropiat al pandemiei de COVID-19”, arată Bună Ziua Iaşi.

„Pe măsură ce va crește imunitatea populației, vom putea asista la o scădere a numărului de infectări cu coronavirus, dar asta nu va fi foarte curând.

Vom mai trăi multă vreme cu acest virus. La ora actuală, gradul de imunizare al populației este foarte redus, ori ca frecvența unei infecții să scadă, trebuie ca nivelul de imunizare al populației să fie măcar pe la 60-70 la sută.

În cazul coronavirusului nu s-a întâmplat acest lucru și, probabil că, foarte repede, nu se va realiza acest lucru.

Vorbim acum de transmitere comunitară și asta pentru că populația nu mai respectă măsurile de protecție și măsurile de distanțare”, a mai spus Luncă.

Gripa se va combina cu Covid-19

Odată cu apropierea sezonului rece, medicii sunt în alertă maximă din cauza scenariului care dă fiori: combinarea gripei de sezon cu temuta Covid-19.

Asta ar însemna o creștere a numărului de infectări cu coronavirus şi implicit creşterea ratelor de deces.

Până în prezent, au fost înregistrate cazuri de pacienți care au fost diagnosticați simultan cu gripă de sezon și Covid-19, şi doar cu mari eforturi au reuşit să supravieţuiască.

„Sezonul rece, asociat cu infecția gripală, ar putea crește incidența infectării cu Covid-19 pentru că și virusul gripal este un virus care solicită foarte mult sistemul imunitar și atunci creează un teren favorabil infecției.

Au fost în literatură situații cu infecții simultane și cu Covid-19, și cu virus gripal. Vaccinarea antiCovid-19 este soluția.

Eu cred în vaccinul administrat unei gazde imunocompetente. Adică unei gazde care poate să reacționeze la acest vaccin și să-și fabrice anticorpii.

Sper ca lumea medicală să poată pune cât mai repede la punct un vaccin împotriva infecției cu COVID-19”, a încheiat medicul de la Centrul Regional de Sănătate Publică din Iași.

sursa: bzi.ro