Evenimentul Zilei > Social > Cormoranii atacă și după plecarea lui Daea. Pagubele sunt uriașe
Cormoranii atacă și după plecarea lui Daea. Pagubele sunt uriașe

Cormoranii atacă și după plecarea lui Daea. Pagubele sunt uriașe

Mii de tone de pește dispar din crescătoriile de pește sau din râuri, înghițite de cormorani. Iată că idea promovată de Petre Daea atunci când conducea Ministerul Agriculturii revine pe tapet.

Cormoranii distrug producția de pește, în România. Consumă 20.000 de tone pe an.

În anumite condiții, legea permite împușcarea lor, dar vânătorii nu par prea interesați. Revoltați, păgubiții au protestat în Bihor.

Pescarii spun că au încercat în repetate rânduri să alunge păsările de pe Crișul Negru, dar fără succes. Oamenii se plâng că, în fiecare zi, cel puțin 150-200 de kg de pește sunt devorate de cormorani, potrivit stirileprotv.ro

„La Beiuș, cormoranii decimează. Sunt ca și vulturii pleșuvi în Africa, deasupra unui hoit. Dacă nu se iau măsurile necesare, o să ajungem să rămânem fără pești. Generația următoare nu va mai avea ce să pescuiască”, a declarat Claudiu Ivan, organizatorul protestului.

Cu pagube însemnate s-a ales și un inginer piscicol, care administrează un iaz de pescuit lângă Salonta. Spune că el l-a populat, anul trecut, cu 600 de kg de lin.

„În primăvară, când am recoltat iazul, ne așteptam să avem peste jumătate de tonă de lin. Surpriză, linul nu mai există. Deci, practic, într-o săptămână, câteva zeci de cormorani ne-au lăsat fără o jumătate de tonă de lin”, spune Daniel Șinca, inginer piscicol.

Sorin Bronț, director AJVPS Bihor: “Produce pagube pe toate apele din România, nu doar în zona Beiușului, pe Crișul Negru. Fenomenul e un fenomen național”.

Cormoranii fac ravagii și în fermele piscicole din Europa

În România, există trei specii de astfel de păsări, însă cel care produce pagube este cormoranul mare.

„Sunt extrem de eficienți ca vânători, în această perioadă peștii mai mișcă și ei stau acolo la pândă, îi vad de la înalțime de 1-2 m deasupra apei. Peștii din crescătorii nu au instinct de supraviețuire, de a se apăra de păsări, și, în consecință, sunt deseori atacați. Prezența cormoranilor curăță balta de orice fel de pește”, a afirmat medicul veterinar, Adrian Bîlbă.

A fost promulgată legea care permite împușcarea cormoranului mare, în perioada 1 septembrie – 28 februarie.

Andrei Togor, naturalist, președintele Aqua Crisius Oradea: „Nu cred că există un interes real al vânătorilor să cheltuie timp și gloanțe pentru a combate cormoranul. Trăiește în colonii și atunci, evident, dacă vorbim de câteva sute de păsări care mănâncă 2-3 kg de pește într-o zi, ajungem la cantități destul de însemnate.”

Cormoranii fac ravagii și în fermele piscicole din Europa, dar acolo proprietarii își apără afacerile folosind bazine acoperite cu plase, nu suprafețe mari de luciu de apă, cum sunt pescăriile noastre. În plus, la noi este foarte gravă și problema poluării apelor cu tot felul de substanțe nocive, care distrug populațiile de pește.