Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord continuă spionajul asupra Coreei de Sud. Au fost trase focuri de avertizare
Coreea de Nord continuă spionajul asupra Coreei de Sud. Au fost trase focuri de avertizare

Coreea de Nord continuă spionajul asupra Coreei de Sud. Au fost trase focuri de avertizare

Coreea de Sud spune că a tras focuri de avertizare asupra unei nave de patrulare nord-coreeană care a trecut temporar granița de vest disputată a țărilor în timp ce urmărea o navă nord-coreeană neînarmată.

Barca de patrulare nord-coreeană a traversat așa-numita linie de limită nordică, marți dimineață, în timp ce urmărea nava în apele din apropierea insulei Baekryeong din Coreea de Sud și s-a retras după ce o navă sud-coreeană a tras focuri de avertizare, potrivit Ministerului Apărării din Seul și șefilor Statului Major.

Oficialii militari sud-coreeni au confiscat nava nord-coreeană urmărită de barca de patrulare și îi audiau pe cei șapte membri ai echipajului. Marina sud-coreeană a tras adesea focuri de avertizare pentru a respinge navele nord-coreene care trec granița maritimă prost marcată a țărilor, dar au existat și câteva ciocniri mortale de-a lungul anilor.

Coreea de Sud a dat vina pe Coreea de Nord pentru un atac asupra unei nave de război sud-coreene care a ucis 46 de marinari în 2010, dar Coreea de Nord a negat responsabilitatea. Coreea de Sud a patrulat apele din jurul liniei de limită de nord de zeci de ani, după ce aceasta a fost întocmită de comandamentul ONU la sfârșitul războiului din Coreea din 1950-1953. Coreea de Nord nu recunoaște linia și insistă asupra unei granițe care pătrunde în apele controlate în prezent de Coreea de Sud.

Noi tensiuni între Coreea de Nord și cea de Sud

Incidentul de marți a survenit pe fondul reînnoirii tensiunilor create de testele cu rachete accelerate ale Coreei de Nord din acest an, inclusiv o lansare de sâmbătă despre care Coreea de Nord a spus că a testat tehnologii pentru un satelit spion pe care îl dezvoltă.

Sursa: captură video

A venit cu o zi înainte ca sud-coreenii să voteze la alegerile prezidențiale extrem de contestate. Campania acerbă a fost marcată de ciocniri între candidați pentru a stabili dacă Coreea de Sud ar trebui să continue să urmărească angajamentul cu Coreea de Nord sau să adopte o linie mai dură pentru a-și controla amenințarea nucleară, potrivit Associated Press.

Negocierile nucleare dintre Statele Unite și Coreea de Nord au fost blocate timp de trei ani din cauza dezacordurilor cu privire la relaxarea sancțiunilor paralizante impuse de SUA asupra Coreei de Nord, în schimbul unor măsuri către dezarmarea sa nucleară.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: