Evenimentul Zilei > Social > Schimbare de ultimă oră. Ce se întâmplă cu contractele la energie electrică
Schimbare de ultimă oră. Ce se întâmplă cu contractele la energie electrică

Schimbare de ultimă oră. Ce se întâmplă cu contractele la energie electrică

Odată cu liberalizarea pieței de energie electrică au început și controversele. Acum se decid schimbări majore pentru peste 6 milioane de consumatori care trebuie să treacă de pe piaţa universală de energie pe piaţa concurenţială.

Abia acum cei de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și cei ai Consiliului Concurenței au decis să se miște și pentru consumatori.

Astfel, după scandalul facturilor la energie mai mari cu 25% pentru consumatorii care nu vor avea timp să aleagă o ofertă de pe piaţa concurenţială şi vor rămâne la tarifele de pe piaţa universală şi după ce am văzut acele cozi la furnizorii de energie electrică, abia acum oficialii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul energiei şi cei ai Consiliului Concurenţei caută soluţii şi lucrează la un ordin care să vină în sprijinul celor 6 milioane de consumatori.

Conform informaţiilor prezentate de Antena 3, consumatorii vor fi trecuţi direct pe preţul concurenţial, cel mai mic din ofertele actualilor furnizori. De exemplu, dacă încă sunteţi pe piaţa reglementată, atunci furnizorul pe care îl aveţi va trebui să vină spre dumneavoastră cu oferta cea mai mică pe care o are pe piaţa concurenţială.

Dacă timp de 6 luni nu optaţi pentru oferta sa şi nici nu alegeţi un furnizor de pe piaţa concurenţială, atunci veţi rămâne la acelaşi furnizor pe care îl aveţi acum şi la aceeaşi factură.

Niciodata nu trebuia să ajungem în asemnea situație

Potrivit fostului ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, românii ar trebui să consulte cel puțin 2-3 oferte de energie electrică, atât ale furnizorilor actuali, cât și ale furnizorilor noi.

„În primul rând, niciodată nu ar fi trebuit să ajungem într-o astfel de situație. În al doilea rând, au publicat un ordin, acum lucrează la un alt ordin preluând o idee venită de la Guvern.

Trebuie să vedem exact cum va arăta textul, pentru că pot fi foarte multe amănunte care schimbă datele problemei. Ofertele se schimbă de la o zi la alta, de la o săptămâna la alta.. Trebuie să vedem toate amănuntele.

Până atunci, putem spune că oamenii, fără să stea la cozi, încet, încet, să încerce să își găsească un furnizor pe piața concurențială. Dar este inadmisibil modul în care autoritățile s-au comportat în acest caz.

Ar trebuie să consultăm măcar 2 sau 3 oferte ca să alegem repede una dintre ele. Și ar trebui să ne uităm nu numai la ofertele furnizorilor actuali, ar trebui să ne uităm și la ofertele altor furnizori”, a afirmat Răzvan Nicolescu la Antena 3.