Consultații medicale gratuite pentru unii locuitori din Republica Moldova

Consultații medicale gratuite pentru unii locuitori din Republica Moldova Sursa foto: Dreamstime.com

Mai mulți cetățenii din Republica Moldova se vor bucura de consultații medicale fără să plătească aceste servicii. Este vorba despre cetățenii din raioanele Ocnița, Căușeni și Nisporeni.

Așadar, serviciile respective urmează să fie acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) și vor fi oferite în această săptămână locuitorilor din zonele mai sus amintite.

Locuitorii din aceste raioane din Republica Moldova, consultații gratuite

După cum au anunțat cei de la CNAM, în zilele de 15 și 16 aprilie complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în localitatea Frunză, Ocnița; în intervalul 16-17 aprilie – în Otaci, Ocnița; pe 18 și 19 aprilie – în Ocnița.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni: în zilele de 15 și 16 aprilie – în Tocuz, Căușeni, și Bălănești, Nisporeni; pe 17 aprilie – în Găureni, Nisporeni; în intervalul 17-19 aprilie – în Copanca, Căușeni. în perioada 18-19 aprilie – în Vânători, Nisporeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform datelor CNAM, săptămâna trecută au efectuat examene profilactice gratuite peste 400 de persoane, dintre care 117 – screening pulmonar, iar mai mult de 280 de copii au fost consultați de medicii stomatologi, conform moldpres.md.

Angajați care beneficiază de protecție temporară

În altă ordine de idei, în Republica Moldova, persoanele care beneficiază de protecție temporară și care se angajează temporar, urmează să se bucure de asigurare medicală.

O serie de modificări în legislație, cu scopul de a menține statutul de asigurat medical al beneficiarilor de protecție temporară angajați și după încetarea stării de urgență, au fost aprobate în cadrul ședinței de pe 3 aprilie, a Guvernului de la Chișinău.

Acest lucru va permite beneficiarilor de protecție temporară angajați să aibă aceleași drepturi și obligații în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală ca și cetăţenii Republicii Moldova. Statutul de persoană asigurată va fi acordat/suspendat în baza informației referitoare la raporturile de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale și medicale prezentate de angajatori Serviciului Fiscal de Stat.

Anterior, persoanele care s-au refugiat din Ucraina, beneficiare de protecție temporară, angajate în câmpul muncii în Moldova erau asigurate medical prin derogare de la legislație, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.