Hrănirea porumbeilor pe domeniul public ar putea fi interzisă. Pericolul la care se expun cetățenii
- Georgiana Dragomir
- 26 martie 2024, 22:22
Primăria Sectorului 2 București a lansat în consultare proiectul de hotărâre care prevede interzicerea hrănirii porumbeilor sau a altor păsări sălbatice pe domeniul public. Administrația locală a inițiat acest proiect de hotârâre, după ce mai mulți cetățeni s-au plâns de mizeria lăsată de păsări. În Sectorul 6, măsura se aplică deja.
Hrănirea porumbeilor pe domeniul pubic, interzisă. „Un porumbel produce un kilogram de excremente acide pe lună”
Cetenii Sector 2 București își pot exprima opiniile cu privire la interzicerea hrănirea porumbeilor pe domeniul public până la data de 10 aprilie ac, la adresa dezbateri.publice@ps2.ro, transmite Rador.
În fapt, specialiștii spun că porumbeii pot transmite mai multe boli, printre care și tricomonoza. Aceasta afecțiune determină substanță brânzită, galbenă. Cu toate acestea abia 10% din tricomonoză este externă, restul de 90% fiind internă. Apare la orice vârstă, atât la maturi cât și la puii aflați încă în cuib. Este cauzată de un flagelat (un organism unicelular), care trăiește pe membranele mucoase ale gâtului și ale gușii porumbeilor.
De altfel, Primăria Sector 2 București spune că un porumbel produce până la un kilogram de excremente acide pe lună, ceea ce înseamnp mizerie și boală.
Hrănirea porumbeilor pe domeniul public, interzisă deja în Sectorul 6 București
În București nu există o interzicere totală a hrănirii porumbeilor pe domeniul public, însă, fiecare sector a luat măsuri în acest sens. Spre exemplu, în luna octombrie 2023, Primăria Sector 6 București a decis interzicerea hrănirii porumbeilor pe domeniul public. Amenzile pot ajunge până la 5.000 de lei.
Primăria Sectorului 6 a transmis pe Facebook că Poliţia Locală Sector 6 a început o campanie de informare la nivelul asociaţiilor de locatari, cu scopul ca preşedinţii şi administratorii de blocuri să ia la cunoștință responsabilitățile ce le revin locatarilor și sancţiunile ce pot fi date celor care hrănesc porumbeii.
„Agenții din cadrul Serviciului Proximitate au fost la câteva astfel de cazuri în cartierul Giuleşti, la graniţa cu Crângaşi. Au primit mai multe sesizări din partea unor cetăţeni de bună credinţă, care nu mai suportă mizeria provocată de porumbeii hrăniţi chiar de vecinii lor!", transmiteau autorităţile, la acea vreme.
Intezicerea hrănirii porumbeilor se aplică, de asemenea, în mai multe state europene.