PSD insistă să crească taxele. Ministra Muncii produce scandal cu impozitul progresiv
- Ionel Sclavone
- 22 martie 2024, 11:53
PSD pregătește introducerea impozitului progresiv, încălcând, astfel, ultima „linie roșie”, de care se agață liberalii la guvernare. Ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, confirmă că se fac analize și teste.
PNL, prin vocea mai multor lideri ai partidului, susține că introducerea impozitului progresiv este ultima linie roșie pentru PNL. El spunea că renunțarea la cota unică de impozitare nu va fi acceptată. Pe de altă parte, impozitul progresiv este una dintre temele preferate ale premierului Marcel Ciolacu.
PSD trece o linie roșie în coaliție
Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii, a confirmat că Guvernul PSD ar putea introduce impozitul progresiv. Astfel, se va renunța la cota unică, ultima linie roșie trasată de colegii liberali la guvernare. O astfel de recomandare, convenabilă pentru Marcel Ciolacu a venit și din partea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Experții organizației au recomandat pentru salariile nete sub 3.900 de lei un impozit de 6%. Cele de peste 3.900 de lei net ar urma să fie impozitate cu 12%, iar pentru cele de peste 9.200 de lei impozitul ar fi de 18%. În prezent impozitul pe salariu este de 10%, indiferent de valoarea acestuia.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a confirmat că se analizează recomandarea OCDE pentru introducerea impozitului progresiv. Aceasta chiar dacă, colegii liberali din coaliție au repetat, în mai multe rânduri, că nu vor accepta așa ceva.
„Noi, Ministerul Muncii, împreună cu cei de la Ministerul Finanțelor suntem deschiși să analizăm posibilitățile în ceea ce privește impozitarea salariilor, să vedem care este varianta cea mai potrivită pentru România. O astfel de discuție nu putem să avem fără o consultare cu reprezentanții patronatelor, cu angajatorii, cât și cu reprezentanții sindicatelor, fiindcă Consiliul Național Tripartit. Este forma cea mai bună în care executivul cu cei de la patronate și cu cei din sindicate dialoghează”, a declarat Simona Bucura Oprescu pentru Antena 3.
Liberalii susțin cota unică
Declarațiile Simonei Bucura Oprescu vin în contradicție cu ceea ce spunea Marcel Boloș, șeful Finanțelor Publice în urmă cu o lună. Ministrul Finanțelor a declarat că impozitarea prograsivă, pe care încearcă s-o impună PSD, nu se potriveşte profilului economic al populaţiei României. Marcel Boloș a explicat că sunt relativ puțini angajați cu salarii foarte mari. Majoritatea veniturilor lucrătorilor români sunt la nivelul salariului minim.
„Am spus, fără să intru în contradicție nici cu domnul prim-ministru și nici cu doctrinele celor două partide, că în impozitarea progresivă face sens în momentele în care populația are un anumit nivel de trai, care permite impozitarea progresivă. Impozitarea progresivă înseamnă să iei mai mulți bani din buzunar la oameni, e adevărat că la cei cu venituri mici mai puțin, la cei cu venituri mari iei mai mult, dar tot iei bani”, spunea Marcel Boloș.
Ministrul liberal spunea că toată lumea a beneficiat de cota unică, neutră în ceea ce privește impozitarea muncii. Marcel Boloș a subliniat că aceasta, cota unică, reprezintă o linie roșie pe care partidul său o susține.
„Din această perspectivă a impozitării progresive, sigur cota unică, am beneficiat cu toții de ea, am văzut că are această neutralitate în ceea ce privește munca și, dacă vreți, ca și factor de impulsionare fiscal și ca și modalitate de a impulsiona forța de muncă. Totuși, așa cum am precizat, cota unică este cea de care am beneficiat cu toții și cred că în continuare ne-o dorim cu toții. Altminteri, PNL a și precizat că este linie roșie pentru ceea ce înseamnă cota unică și o susține în continuare. Sigur, susțin cota unică”, a spus Marcel Boloş.
PSD și PNL, dispută pe teme sensibile
Nu este prima oară când Simona Bucura Oprescu provoacă tensiuni în coaliția de guvernare. Și anul trecut, ministrul PSD a stârnit numeroase reacții de protest, în rândul colegilor liberali. Ea a afirmat că va majora pensiile în două rânduri, în acest an, în ianuarie și în septembrie, după recalculare. Acest lucru, spunea, se va întâmpla datorită noii legi a pensiilor.
„Cu alte cuvinte, această formulă care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor, pe calculele noastre, în medie cu 40%. Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, cum am spus, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%”, spunea ministra PSD.
Declarațiile Simonei Bucura Oprescu au fost contestate de liberali. Unul dintre cei mai vehemenți critici a fost europarlamentarul Rareș Bogdan. El a acuzat PSD că nu este un partener loial la guvernare.
„Doamna Bucura-Oprescu a venit cu acest 40%, care este ireal. Oameni buni, nu ne mai acuzați că nu dorim să mărim pensiile, pentru a ne pune într-o situație imposibilă în spațiul public și pentru a ne întreba pensionarii de ce nu vrem asta. Noi vrem, dar suntem lucizi, responsabili și echilibrați și ne întrebăm de unde luăm banii în 2024 și 2025. PNL a solicitat și sper ca PSD să fie de acord, ca în 2024 Guvernul să nu introducă taxe și impozite suplimentare”, spunea Rareș Bogdan.