Evenimentul ZileiInternationalBreaking News. Trump, pus sub acuzare că a incitat la insurecție. Moment istoric în SUA

Breaking News. Trump, pus sub acuzare că a incitat la insurecție. Moment istoric în SUA

Breaking News. Trump, pus sub acuzare că a incitat la insurecție. Moment istoric în SUA
Congresul Statelor Unite a început, miercuri, dezbaterile cu privire la punerea sub acuzare a lui Donald Trump, după violențele înregistrate în asaltul asupra Capitoliului, soldate cu cinci morți.

Congresul a dezbătut punerea sub acuzare a lui Trump. Moment istoric în SUA.

UPDATE 2. Camera Reprezentanților din Congres a decis declanșarea procedurii de impeachment – punere sub acuzare- împotriva lui Donald Trump. Președintele în exercițiu este acuzat de incitare la insurecție pentru rolul pe care l-a avut în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. La data respectivă, o mulțime violentă a pătruns în sediul Congresului american, care se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.

Urmează votul din Senat.

UPDATE 1. Șase republicani au anunțat că votează împotriva lui Trump.

Cu o săptămână înainte de sfârșitul mandatului său, Donald Trump s-a confruntat, miercuri, cu a doua procedură de „impeachment”. El este acuzat că a încurajat asaltul de asupra clădirii Capitoliului din Washington, violențe soldate cu cinci morți, care au șocat societatea americană.

Cu câteva ore înainte de acest vot și cu o săptămână înainte de depunerea jurământului următorului președinte, Joe Biden, orașul Washington, plasat sub securitate foarte ridicată, era de nerecunoscut.

Zeci de rezerviști militari au petrecut noaptea în clădirea Congresului, dormind pe holuri și în săli.

Au fost amplasate blocuri de beton pentru a bloca axele principale ale centrului orașului, porți metalice imense înconjoară multe clădiri federale, inclusiv Casa Albă.  Garda Națională este omniprezentă, scrie AFP.

„Dublă” istorică pentru Trump

Votul în Camera Reprezentanților privind punerea sub acuzare a lui Donald  Trump este programat în jurul orei 20:00 GMT.

Rezultatul său va marca deschiderea formală a procedurii de destituire a celui de-al 45-lea președinte al SUA. În acest caz, Trump va deveni primul președinte din istorie care va fi pus sub acuzare de două ori în Congres.

Democrata Ilhan Omar l-a numit pe Donald Trump „tiran”. „Nu putem doar să întoarcem pagina și să nu facem nimic”, a spus ea.

Pentru republicana Nancy Mace, Congresul trebuie să ceară ca președintele să fie tras la răspundere pentru acțiunile sale. Dar desfășurarea acestei proceduri în „grabă” este iresponsabilă.

Congresul dezbate punerea sub acuzare a lui Trump. Izolat în propria tabără

În fiecare zi din ce în ce mai izolat în propria tabără, Trump a denunțat o „vânătoare de vrăjitoare.

Dar, cu câteva zile înainte de plecarea sa la Mar-a-Lago, Florida, unde ar trebui să-și înceapă noua viață de „fost președinte”, el pare din ce în ce mai deconectat de ceea ce se întâmplă în capitala federală americană.

Republicanii, împotriva președintelui

Dacă actul de „impeachment” nu a primit niciun vot republican în afacerea cu Ucraina, cu mai mult de un an în urmă, mai mulți membri ai „Grand Old Party” au anunțat deja de această dată că s-ar alătura democraților.

Deja cinci și-au anunțat sprijinul, marți seară. Printre ei, Liz Cheney, unul dintre liderii minorității republicane din Cameră și fiica fostului vicepreședinte american.

„Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără Trump”, a spus ea referindu-se la violențele de la Capitoliu. Și alți republicani ar putea-o urma în cursul zilei de miercuri.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: