Evenimentul ZileiInternationalJoe Biden l-a nominalizat pe William Burns ca nou director al CIA

Joe Biden l-a nominalizat pe William Burns ca nou director al CIA

Joe Biden l-a nominalizat pe William Burns ca nou director al CIA
Noul președinte ales Joe Biden l-a nominalizat, luni, pe diplomatul William Burns ca director al CIA.

William Burns, nominalizat de către președintele ales Joe Biden ca director  al CIA.  Fost ambasador în Rusia și Iordania,  Burns (64 ani) are o carieră de 33 de ani în cadrul Departamentului de Stat. Demnitarul a lucrat atât pentru președinți republicani, cât și pentru președinți democrați.

Burns, nominalizat la șefia CIA de către Biden, a evoluat de-a lungul carierei sale în corpul diplomatic,  devenind adjunct al Secretarului de Stat. Apoi în 2014, s-a retras din această funcție. A fost numit la conducerea Fundației Carnegie pentru Pacea Internațională.

Pe fondul tensiunii de la Departamentul de Stat survenite la preluarea mandatului de către președintele Donald Trump, în 2017, Burns a avut o poziție rezervată până anul trecut. A fost momentul în care a început să scrie articole extrem de critice. Acestea, apărute în publicațiile instituției și în alte publicații, au vizat politica administrației Trump.

Burns, primul diplomat de carieră din istoria CIA

Demnitarul s-a dovedit un avocat ferm al reconstrucției și restructurării pozițiilor de politică externă susținute de Joe Biden. „Bill Burns este un diplomat exemplar cu decenii de experiență pe scena mondială în sprijinul siguranței și securității poporului și țării noastre.

Împărtășește convingerea mea că inteligența trebuie să fie apolitică”, a declarat luni președintele ales, într-o declarație oficială. Joe Biden a mai adăugat că poporul american se va simți în siguranță alături de viitorul director CIA.

Dacă Senatul îl va confirma în funcție, Burns îi va succede Ginei Haspel. Ca prima femeie aleasă în această funcție, Haspel a dirijat agenția în timpul mandatului lui Trump. Acesta a denigrat constant evaluările agențiilor de spionaj americane. Temele cele mai frecvente au vizat mai ales interferența Rusiei în favoarea lui la alegerile din 2016.

Moștenirea lui Trump: relativizarea serviciilor de informații

În postările sale pe Twitter, Trump a plasat între ghilimele cuvântul intelligence pentru a sugera că nu este de acord cu termenul. A concediat mai mulți profesioniști de carieră din domeniul informațiilor în favoarea unor angajați loiali lui. Printre ei s-au numărat și unii fără experiență în domeniu.

Gina Haspel, directoare CIA din 2018, i-a succedat la rândul ei lui Mike Pompeo, care a condus CIA din 2017 până în 2018. Ulterior Pompeo a fost numit secretar de stat în administraţia Trump.

Om de încredere pentru Albright, Powell, John Kerry

Burns a primit 3 premii prezidențiale pentru servicii deosebite și cele mai înalte onoruri civile ale Pentagonului și ale comunității de informații SUA. Deține un doctorat în relații internaționale la Oxford University, unde a beneficiat de o bursă Marshall.

Dacă numirea lui va fi confirmată de Senat, William Burns ar urma să devină primul diplomat de carieră care va conduce CIA. Diplomatul a fost un confident al unor politicieni americani de prestigiu ca Madeleine Albright, Colin Powell, Condoleezza Rice, Hillary Clinton și John Kerry.

Sursa: AFP

 


Accesează: