Armele secrete ale ruşilor au ajuns la americani! CIA şi FME au lovit năucitor

Armele secrete ale ruşilor au ajuns la americani! CIA şi FME au lovit năucitor

„Uniunea Sovietică a iubit aceste arme secrete (şi la fel a făcut şi CIA)” Acesta este titlul unei analize publicate pe National Interest şi care dezvăluie ce arme din arsenalul rusesc erau vânate de cei mai abili spioni americani începând cu anii 1950.

„Punct de vedere-cheie: cea mai bună sursă a Americii pentru analiza copiilor armelor sovietice a fost Israelul, care a strâns un vast arsenal de arme rusești prin amabilitatea armatelor arabe în anii 1967, 1973 și 1982.

Uneori Războiul Rece părea o mare vânătoare de comori. Când o parte a ieșit cu o armă nouă, cealaltă parte a depus toate eforturile pentru a pune mâna pe o copie pentru a o analiza, pentru a o reproiecta sau a o da gherilelor care luptau cu adversarii.

Statele Unite au denumit-o Exploatare Militară Străină (FME). O colecție de documente compilate de organizaţia nonprofit Arhiva de Securitate Națională, care arată cât de extinsă a fost campania americană pentru a obține cele mai noi echipamente rusești.

Ne puteți urmări și pe Google News

De exemplu, un raport de informații al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite din 1951 a descris modul în care America a avut șansa de a examina un MIG-15, avionul de luptă sovietic care a șocat piloții americani SUA în Coreea. După o luptă aeriană directă în nord-vestul Phenianului, la 9 iulie 1951, un pilot al unui MIG-15 a fost văzut catapultându-se înainte ca avionul său să se prăbușească în apele mici ale coastei de vest a Coreei. Aeronavele britanice au identificat epava, dar echipa de recuperare a Forțelor Aeriene din SUA nu a putut să o recupereze.

La sfârșitul lunii iulie 1951, o echipă de lucru britanică-americană a încercat din nou. În ciuda focului venit din partea forțelor comuniste - care au încercat propria operațiune de recuperare - forța anglo-americană a putut recupera aproape întreaga aeronavă, care a fost apoi expediată în Statele Unite pentru analiză. Alte aeronave sovietice prăbuşite s-au dovedit a fi o mină de aur, cum a fost şi interceptorul Yak-28 Firebar care s-a prăbușit în Berlinul de Vest în aprilie 1966.

Poate cel mai cunoscut caz de preluare a tehnologiei sovietice a venit la începutul anilor '60, când CIA a «împrumutat» și a fotografiat un satelit sovietic Luna expus în Mexic. În 1965, CIA a aranjat să obțină un nou elicopter sovietic de transport MI-8 și de asemenea a solicitat 100.000 USD pentru a obține un computer digital sovietic Minsk-2 (fără a se menţiona dacă operațiunea a avut succes).

Alianțele în continuă schimbare ale Războiului Rece au însemnat că armele acordate unei aliate din lumea a treia ar fi ajuns să fie date superputerii opuse odată ce aliatul schimbase taberele. Prin urmare, în 1966 CIA a achiziționat arme antiaeriene sovietice furnizate Ghanei, care apoi le-a oferit Statelor Unite (la fel, sovieticii probabil au aruncat o privire asupra F-14 și a altor arme americane furnizate Iranului după Revoluția Islamică)”, se arată pe nationalinterest.org.