Potrivit surselor republicane şi democrate, citate de CNN, în fapt liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, republican din Kentucky, evaluează prezentarea unei rezoluţii care să structureze fazele finale ale procesului, care ar putea include un vot final marţea sau miercurea viitoare. Casa Albă presează GOP (Grand Old Party-partidul republican), pentru ca votul final să se desfăşoare miercuri fiindcă marţi se va rosti discursul lui Trump asupra stării Naţiunii. Tot Casa Albă a cerut mai mult timp pentru a-şi pregăti apărarea finală, au afirmat diferite surse din interiorul Biroului Oval.

Votul final amânat câteva zile

Comentând ipoteticul vot final, senatorul republican John Tune a explicat pentru Politico că „probabil va întârzia puţin, spre săptămâna viitoare. Nu cred că votul final se va desfăşura astăzi”, a confirmat şi senatorul GOP, Ted Cruz. Alţi senatori republicani susţin însă că procedura va trebui închisă cât mai rapid posibil. „După mai bine de 70 de ore de discuţii şi dezbateri, mai mult de 180 de întrebări, poziţiile sunt bine definite. E timpul să votăm”, a observat Josh Hawley, susţinut şi de senatorul Rand Paul care cere o concluzie rapidă a procesului de impeachment. Liderul minorităţii, Chuck Schumer a subliniat, dimpotrivă, că doreşte o soluţionare rapidă în niciun caz amânată sau votată în miez de noapte.

Trump către achitare: NU pentru noi martori

Ieri s-a renunţat la ipoteza audierii de noi martori, ca a fostului colaborator al lui Trump, John Bolton ca şi a publicării de documente ţinute până acum în rezervă, ca telefoanele şi înregistrările şefului staff-ului de la Casa Albă, Mick Mulvaney. După cum relatează şi Fox News, senatorul republican Lamar Alexander a anunţat că nu votează pentru audierea a noi martori, punând capăt speranţelor democraţilor de a asculta mărturia fostului consilier pentru siguranţa naţională. GOP poate conta pe o majoritate de 53 la 47, la Senat.

Dacă moţiunea democraţilor privind martorii nu va trece, Senatul va vota pe articolele impeachmentului, iar Donald Trump va fi achitat

În acest punct, însă, votul final ar putea să fie amânat pe marţi sau maxim miercuri. Pentru a-l condamna şi a-l îndepărta din funcţie pe preşedintele Donald Trump, acuzat de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, ar fi necesare 2/3 din voturi în Senat. Dar republicanii sunt de partea lui Donald Trump.