Editura Evenimentul si Capital

Președinte nou în fruntea CSM! Cine este Simona Marcu, judecătoarea care a cerut verificarea lui Augustin Lazăr! News Alert!

Autor: | | 25 Comentarii | 17225 Vizualizari

Consiliul Superior al Magistraturii și-a ales președintele, în persoana judecătorului Simona Marcu. Aceasta a fost aleasă cu 11 voturi pentru și 8 împotrivă. Simona Camelia Marcu, în vârstă de 51 de ani, este membru al CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Reamintim că astăzi plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit pentru a-și alege noua conducere - preşedintele şi vicepreşedintele. La şedinţa a participat și Klaus Iohannis, dar și Tudorel Toader, ministrul Justițieii, și Augustin Lazăr, procurorul general.

UPDATE -13.23

Consiliul Superior al Magistraturii și-a ales președintele, în persoana judecătorului Simona Marcu. Aceasta a fost aleasă cu 11 voturi pentru și 8 împotrivă. Simona Camelia Marcu, în vârstă de 51 de ani, este membru al CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE - 11.30

Klaus Iohannis a plecat de la ședința CSM.

UPDATE- 11.15

Ministrul Tudorel Toader face declarații în ședința CSM. Acesta povestește cum au fost elaborate legile Justiției. Tododată, ministrul le-a urat suscces celor care vor conduce în 2018 CSM-ul.

UPDATE - 11.05

Klaus Iohannis cere membrilor CSM un punct de vedere despre raportul pe anul 2017

UPDATE - 10.30

Mariana Ghena, președinta CSM va face public raportul de activitate pentru 2017.

UPDATE -10.10

Președintele Klaus Iohannis a ţinut un discurs în fața membrilor CSM. Acesta suține că Justiția va avea un ”prieten” în peședintele statului. Klaus Iohannis susține că politicienii care au dosare penale nu au ce căuta în funcții de conducere.”Când am devenit preşedinte, am promis că voi încerca să introduc alt fel de a face politică, cu mai puţine artificii, mai puţin scandal şi cu mai multe rezultate. Mi-am imaginat că după un timp rezonabil de scurt anumite lucruri sunt evidente şi nu mai trebuie spuse în fiecare an. (...) Îmi face recunosc plăcerea să spun câteva lucruri care cred că sunt chiar de bază şi simple. În România justiţia e independentă şi trebuie să rămână aşa. Eu, preşedintele României, voi face tot ce îmi stă în puterea constituţională să fac să garantaţi independenţa justiţiei. Veţi avea în mine un partener şi susţinător constant pe care vă puteţi baza”, a cspus Klaus Iohannis. Totodată, acesta a declarat că, în cazul în care se va discuta despre o modificare a Constituției, este necesar să se introducă și criterii de integritate pentru politicieni, astfel încât persoane urmărite penal și condamnate să nu mai poate avea acces la cele mai înalte funcții în stat. Președintele i-a felicitat pe judecători, dar mai ales pe procurorii. Preşedintele României a criticat modul în care au fost redactate și aprobate legile Justiției. Liderul de la Cotroceni nu a dat detalii, dar susține că se vor regla și adapta aceste legi.

UPDATE 10.02

Klaus Iohannis a ajuns și el la sediul CSM. Șeful statului nu a făcut declarații, spunând La mulți ani jurnaliștilor prezenți și trecând repede spre sala de ședințe.

UPDATE - 09.45

Ministrul Tudorel Toader a ajuns la CSM. Ministrul este în concediu dar a venit la ședința importantă de la Consiliu. Ministrul nu a făcut declarații la intrarea în sediu.

Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM se află şi prezentarea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2017, în mandatul judecătorului Mariana Ghena - preşedinte şi al procurorului Cristian Ban - vicepreşedinte.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează, potrivit agendei publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, să participe la şedinţa plenului CSM. Conform Constituţiei, şeful statului va prezida şedinţa, potrivit agerpres.ro.

Candidaţii pentru şefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI