Evenimentul Zilei > Justitie > Condamnat pentru mită, grațiat de președinte. „Prințul Samsung” a scăpat de problemele cu corupția
Condamnat pentru mită, grațiat de președinte. „Prințul Samsung” a scăpat de problemele cu corupția

Condamnat pentru mită, grațiat de președinte. „Prințul Samsung” a scăpat de problemele cu corupția

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol l-a grațiat pe vicepreședintele Samsung Electronics, Jay Y. Lee, vineri, 12 august. Motivul grațierii este că Jay va ajuta la depășirea crizei economice naționale.

Grațierea lui Jay Y. Lee este mai mult simbolică deoarece vicepreședintele Samsung era deja eliberat condiționat. El a executat 18 luni de închisoare pentru mită în legătură cu perioada în care a condus cel mai mare producător smartphone-uri și cipuri de memorie din lume. Totuși, grațierea înseamnă că Lee va avea posibilitatea să se implice mai liber în afaceri. De asemenea, el ar putea să anunțe unele mișcări importante din partea companiei, au explicat unii analiști.

„Având în vedere nevoile urgente de a depăși criza economică națională, am selectat cu atenție liderii economici care conduc motorul creșterii naționale prin investiții active în tehnologia și crearea de locuri de muncă pentru a fi grațiați”, a explicat ministrul Justiției Han Dong Hoon în timpul unui briefing.

Chiar înainte de a primi grațierea, Lee a revenit în lumina reflectoarelor. El a apărut în luna mai împreună cu președintele Yoon și cu președintele SUA, Joe Biden, când au vizitat unitățile de producție de cipuri Pyeongtaek ale Samsung. De asemenea, a vizitat Europa în iunie pentru a se întâlni cu CEO-ul ASML, Peter Wennink. Cei doi au discutat despre adoptarea echipamentelor cheie cu cipuri de ultimă generație.

Reacția lui Jay Y. Lee

În urma deciziei ministrului Justiției, vicepreședintele Samsung a salutat hotărârea și a promis să muncească din greu pentru economia națională. Mai mult decât atât, a fost grațiat și președintele Yoon, dar și președintele Lotte Group, Shin Dong-bun. Ultimul a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită, potrivit Reuters.

Lee Jae-yong, născut pe data de 23 iunie 1968, este cunoscut în Vest sub numele de Jay Y. Lee. El este un afacerist sud-coreean și vice-președinte al grupului Samsung, servind ca șef de facto. De asemenea, este cel mai mare copil și singurul fiu al lui Lee Kun-Hee, președintele actual al Samsung. Astfel, Lee este considerat a fi viitorul succesor în poziția tatălui său. Denumit „Prințul Samsung” de către mass-media din Coreea de Sud, Lee este al treilea cel mai bogat om din Coreea de Sud. Are o avere de 7,9 miliarde de dolari.