Evenimentul Zilei > EVZ Special > Concluzie șocantă legată de fotbal. Mulți jucători riscă să moară din această cauză
Concluzie șocantă legată de fotbal. Mulți jucători riscă să moară din această cauză

Concluzie șocantă legată de fotbal. Mulți jucători riscă să moară din această cauză

Un medic susține că fotbaliștii sunt puși în pericol din cauza unui procedeu la care apelează de zeci de mii de ori în carieră.

Nobby Stiles, campion mondial cu naționala Angliei, în 1966, a decedat la data de 30 octombrie 2020, la vârsta de 78 de ani. Un medic care cercetează posibile legături între fotbal şi demenţă a spus că mijlocaşul Nobby Stiles a suferit leziuni cerebrale grave din cauza repetatelor loviri ale mingii cu capul.

Stiles a fost diagnosticat cu demenţă la fel ca şi alţi coechipierii din echipa campioană mondială, inclusiv fraţii Jack şi Bobby Charlton. Familia lui Stiles a anunţat că a donat creierul lui pentru un studiu efectuat de neuropatologul Willie Stewart.

„Ni s-a spus că leziunile de la creierul tatălui meu erau severe şi singura explicaţie este lovirea repetată a mingii cu capul în perioada carierei de jucător. Asta a confirmat ceea ce credeam de mult timp’”, a declarat John Stiles, fiul fostului internaţional englez. Medicul susţine că „leziunile de la creier şi şocurile de la cap” sunt singurii factori de risc recunoscuţi în boala de care suferea Stiles.

Nenumărate impacturi la antrenamente

„La Nobby, nu există înregistrări care să susţină o leziune cerebrală sau o comoţie cerebrală. De aici noi presupunem că factorii de risc provin din lovirea mingii cu capul. În timpul meciurilor el lovea de un anumit număr de ori mingea cu capul, dar ca şi mulţi alţii a fost supus unui nenumărate impacturi în timpul antrenamentelor. Fiecare impact putea provoca o vătămare”, a declarat Stewart pentru Daily Mail.

Asociaţia fotbaliştilor profesionişti a cerut cluburilor, ligilor şi federaţiei engleze de fotbal să dezvolte o strategie de monitorizare şi adaptare a antrenamentelor, utilizarea tehnologiei pentru a proteja pe termen lung sănătatea jucătorilor. A fost înfiinţat un grup consultativ pentru legătura cu actualii jucători şi familiile foştilor jucători pentru ‘„a ajuta la modelarea răspunsurilor lor la demenţă şi a altor boli neurodegenerative”.

Și la rugby sunt probleme

Altfel, un grup de foşti jucători de rugby care suferă de probleme de sănătate legate de comoţii susţin că problemele lor medicale au fost cauzate de neglijenţa privind apariţia leziunilor la cap.

Fostul jucător australian Shaun Smith a primit suma de 1,4 milioane de dolari australieni (1,02 milioane dolari) de la asiguratori pentru deteriorarea creierului, după ce a suferit comoţii repetate în timpul carierei de jucător.